Lavrovs: nebūs kara ar Turciju «plānotas provokācijas» dēļ

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien paziņoja, ka Krievijas bumbvedēja notriekšana Turcijā atgādina «plānotu provokāciju», tomēr viņš uzsvēra, ka šī incidenta dēļ valstis karu nesāks.

«Mums ir nopietnas šaubas par to, vai tā bija iepriekš nepārdomāta rīcība, tas patiešām izskatās kā plānota provokācija,» Lavrovs teica preses konferencē Maskavā pēc telefona sarunas ar Turcijas ārlietu ministru Mevlutu Čavušolu.

«Mēs neplānojam iesaistīties karā ar Turciju, mūsu attieksme pret Turcijas iedzīvotājiem nav mainījusies,» viņš piebilda un uzsvēra, ka Krievija tomēr «nopietni pārvērtēs» savas attiecības ar Turcijas vadību.

«Tādi uzbrukumi ir pilnīgi nepieņemami,» paziņoja Krievijas ārlietu ministrs.

Lavrovs arī atbalstīja Francijas prezidenta Fransuā Olanda ierosinājumu slēgt Sīrijas un Turcijas robežu, lai kavētu kaujinieku ieplūšanu Sīrijā, sakot, ka tādu ideju viņš varētu apspriest ar Olandu ceturtdien Maskavā.

Krievijas varas iestāžu reakcija uz incidentu, kad Turcijas iznīcinātāji pie Sīrijas robežas otrdien notrieca Krievijas bumbvedēju «Su-24», bija asa. Prezidents Vladimirs Putins to nodēvēja par «dunci mugurā, kuru iedūra teroristu līdzzinātāji».

Turcija un Krievija jau ir pretējās viedokļa pusēs jautājumā par Sīrijas karu, kas turpinās jau vairāk nekā četrus gadus. Turcija vēlas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atkāpšanos, bet Krievija aizstāv vienu no saviem ilggadējiem sabiedrotajiem reģionā.

Lavrovs otrdien atcēla savu trešdien Stambulā paredzēto tikšanos ar Čavušolu, kas bija ieplānota vēl pirms lidmašīnas notriekšanas.

Gan Putins, gan Lavrovs pēc incidenta ir aicinājuši Krievijas iedzīvotājus atturēties no ceļojumiem uz Turciju, to pamatojot ar terorisma draudiem šajā valstī.

Krievijas ārlietu ministrs trešdien teica, ka Krievija neplāno uzņemt nevienu Turcijas amatpersonu, kā arī neplāno nekādas oficiālas vizītes Turcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu