EP aicina uz kopīgu ES stratēģiju jauniešu radikalizācijas novēršanai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teroristu uzbrukumi Parīzē vēlreiz atgādinājuši par steidzamo vajadzību pēc koordinētas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu rīcības, lai novērstu ES iedzīvotāju radikalizāciju un apkarotu terorismu, trešdien pieņemtajā rezolūcijā uzsver Eiropas Parlaments (EP), informēja EP preses dienestā.

Rezolūcijā izvirzīti konkrēti priekšlikumi visaptverošai cīņai pret ekstrēmismu, kas īpaši jāīsteno cietumos, tiešsaistē, kā arī ar izglītības un sociālās integrācijas palīdzību.

Rezolūciju par Eiropas iedzīvotāju radikalizēšanu un teroristu kustību veiktās vervēšanas nepieļaušanu, ko izstrādājusi deputāte Rašida Dati, Eiroparlaments pieņēma ar 548 balsīm par, 110 pret un 36 atturoties.

Eiroparlaments iesaka izveidot Eiropas džihādistu un par džihādismu aizdomās turēto melno sarakstu, izstrādāt vienotu pieeju kriminālatbildības noteikšanai personām, kuras tiek uzskatītas par «ārvalstu kaujiniekiem» un nodrošināt, ka visi ārvalstu kaujinieki pēc viņu atgriešanās Eiropā tiek pakļauti juridiskai kontrolei un vajadzības gadījumā administratīvi aizturēti līdz laikam, kad notiek pienācīga kriminālvajāšana.

Viņi uzsver vajadzību pēc ES ārējo robežu obligātās un sistemātiskās kontroles un prasa ātrāk un efektīvāk apmainīties ar informāciju starp dalībvalstu tiesībaizsardzības iestādēm un Eiropolu, jo īpaši optimizējot Šengenas informācijas sistēmas izmantošanu.

EP deputāti atkārto apņemšanos strādāt, lai līdz 2015.gada beigām pabeigtu ES direktīvu par pasažieru datu reģistru, tomēr atgādina, ka tā būs tikai viens no pasākumiem cīņā pret terorismu, un joprojām vajadzīga vērienīga un visaptveroša ES stratēģija terorisma apkarošanai.

EP deputāti aicina dalībvalstis konfiscēt pases vai iesaldēt finanšu līdzekļus iedzīvotājiem, kas plāno pievienoties teroristu organizācijām, bet vienlaikus izveidot arī palīdzības sistēmu, piemēram, uzticības tālruņa dienestu, ģimenēm un draugiem, kas ļautu iegūt atbalstu vai viegli un ātri paziņot par pēkšņām uzvedības izmaiņām, kuras var liecināt par radikalizēšanos vai personas izceļošanu nolūkā pievienoties teroristu organizācijai.

EP arī uzstāj, ka būtiski ir iesaistīties starpkultūru dialogā ar dažādām kopienām, līderiem un ekspertiem, kā arī nelabvēlīgos rajonos, lai panāktu labāku radikalizācijas izpratni un novēršanu.

EP deputāti mudina ES cietumos nošķirt ieslodzītos, kuri ir līdzdarbojušies vardarbīgā ekstrēmismā, lai nepieļautu terorisma ideoloģiju spiedienu uz citiem ieslodzītajiem.

Lai kavētu naidīgu vai terorismu slavinošu vēstījumu izplatīšanu, EP vēlas, lai no interneta īsā laikā dzēstu nelikumīgu saturu, ar ko izplata vardarbīgu ekstrēmismu, tomēr, to darot, jāievēro pamattiesības. Dalībvalstīm jāapsver iespēja veikt tiesiskas darbības pret interneta uzņēmumiem, kuri atsakās dzēst nelikumīgu saturu savās interneta platformās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu