Ungārijas tiesa: džihādā aizdomās turētais nav saistīts ar teroristu grupējumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ungārijas pilsonis, kuru aizturēja pretterorisma policija aizdomās par džihādu un masu slepkavību plānošanu, nav saistīts ar teroristu grupējumiem un viņa hobijs ir Otrā pasaules kara relikvijas, trešdien paziņoja tiesa.

Vīrietis bija četru cilvēku grupā, kas pagājušajā nedēļas nogalē tika aizturēta pēc Ungārijas pretterorisma policijas paziņojuma, ka viņu automašīnā ir atrastas sprāgstvielas, policijai veicot pārbaudes pēc 13.novembra Parīzes teroraktiem.

Pēc aizdomīgo braucēju aizturēšanas tika veikta kratīšana kādā mājā, kur tika atrasta «spridzekļu laboratorija» ar «sprāgstvielām un ierīcēm, kas bija piemērotas ļoti daudzu cilvēku nogalināšanai», valsts televīzijā M1 otrdien paziņoja Ungārijas Pretterorisma centra vadītājs Jānošs Hajdu.

Hajdu atteicās noliegt iespēju, ka aizdomās turētajiem ir saistība ar džihādistiem, un piebilda, ka lietai ir starptautiska dimensija.

Prokurori vērsās Metropoles tiesā Budapeštā, pieprasot galvenajam aizdomās turētajam Rolandam S. pirmstiesas apcietinājumu, bet tiesa noraidīja šo prasību pierādījumu trūkuma dēļ.

Tiesa trešdien paziņoja, ka šis vīrietis dzīvo pie savas mātes un audžutēva, un viņa hobijs ir Otrā pasaules kara relikvijas.

Aizturēšanas laikā viņš veda uz mājām granātas, munīciju un šaujampulveri, ko bija atradis mežā ar metāla detektoru, teikts tiesas paziņojumā.

Tiesa informēja, ka aizdomās turētajam nav krimināla pagātne un viņš nav plānojis nevienu nogalināt.

Nav zināms, ka viņam būtu ekstrēmi uzskati vai kādi sakari ārvalstīs, neskaitot divus draugus – etniskos ungārus no kaimiņvalsts Slovākijas, kuri arī bija šajā automobilī.

Trešdien pēc parlamenta komitejas tikšanās ar Hajdu, kas notika aiz slēgtām durvīm, deputāts Žolts Molnārs sacīja, ka četri aizdomās turētie nav džihādistu grupējuma «Islāma valsts» «Ungārijas šūniņas daļa», bet ir radikāļi ar «neskaidru ideoloģiju».

Policija turpina izmeklēšanu pret visiem četriem aizdomās turētajiem par spridzekļu ražošanai izmantojama aprīkojuma neatļautu glabāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu