Obamas parakstīts likums apgrūtina Gvantanamo cietuma slēgšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama trešdien parakstīja aizsardzības likumu, kurā iekļauti pasākumi apgrūtina terorismā aizdomās turēto cietuma slēgšanu Gvantanamo līča aviobāzē.

Baltais nams paziņoja, ka Obama ir parakstījis "Nacionālās aizsardzības apstiprināšanas likumu 2016.finanšu gadam», kā arī vairākus citus likumdošanas aktus.

Obamas parakstītais likums ievērojami samazina iespēju, ka Obama varētu izpildīt savu solījumu par Gvantanamo cietuma slēgšanu pirms viņa prezidentūras beigām 2017.gada sākumā.

Likumā ir saglabāts aizliegums pārvest ieslodzītos no Gvantanamo bāzes, kas atrodas Kubas teritorijā, uz ASV.

Obama atsevišķā rakstiskā paziņojumā pavēstīja, ka ir "dziļi vīlies par to, ka Kongress atkal nav veicis produktīvu darbību uz ieslodzījuma vietas slēgšanu Gvantanamo».

Obama brīdināja, ka viņa administrācija uzskata dažus no ierobežojumiem cietumnieku pārvešanā par iespējami nekonstitucionāliem.

Baltā nama stratēģija Gvantanamo cietuma slēgšanai paredz ne tikai cietumnieku pārvešanu uz ārvalstīm, kas jau tiek īstenota, bet arī bīstamāko ieslodzīto pārvietošanu uz specializētu vietu ASV.

Obama, kura pirmā prezidentūra sākās 2009.gadā, savā vēlēšanu kampaņā bija solījis slēgt šo bēdīgi slaveno cietumu.

"’Šīs [ieslodzījuma] vietas saglabāšana gadu pēc gada neatbilst mūsu kā Nācijas interesēm un grauj mūsu reputāciju pasaulē,» paziņoja Obama.

Obamas centienus panākt Gvantanamo cietuma slēgšanu ir vairākkārt izjaucis Kongress, kurā dominē republikāņi.

Obama vēl arvien nevēlas slēgt šo cietumu ar prezidenta rīkojumu, jo šāda rīcība izprovocētu politiskas sekas un daudzas tiesu lietas.

"Kongresam jau sen bija laiks atcelt tā noteiktos ierobežojumus im sadarboties ar manu administrāciju, lai atbildīgi un droši slēgtu šo ieslodzījuma vietu, pabeidzot šo mūsu vēstures lappusi,» sacīja Obama.

Gvantanamo cietums tika izveidots terorismā aizdomās turētu personu ieslodzīšanai pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem. Cilvēktiesību organizācijas to ir nosodījušas kā «juridisku melno caurumu», kur aizdomās turētie ieslodzīti gadiem ilgi bez tiesas procesiem.

Ieslodzīto pārvešana no Gvantanamo cietuma ir aktivizējusies pēdējos mēnešos, jo Obama mēģina izpildīt 2008.gadā doto solījumu par šī cietuma slēgšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu