Kad nauda svarīgāka: raktuvju strādnieki Mjanmā riskē ar dzīvību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Raktuvju strādnieki Mjanmas ziemeļos esošajā Kačinas štatā atgriezušies pie dārgakmeņu meklēšanas mazāk nekā nedēļu pēc tam, kad turpat zemes nogruvumā bojā gāja vairāk nekā simts cilvēku. Sestdien nogruva mākslīgi radīta zemes kaudze, kuru raktuvju strādnieki bija uzbēruši, veicot izrakumus. Tonnām zemes nogāzās pār strādnieku apmetni, aprokot viņus dzīvus miegā.

Raktuvju strādnieki Mjanmā strādā par niecīgu atlīdzību, un daudzi ir migranti no citiem valsts reģioniem.

Raktuvēs netiek ievēroti nekādi drošības noteikumi, notiek bieži nogruvumi un strādnieki bieži mirst. «Mums mūsu dzimtajā pilsētā nav ko darīt. Taču šeit mēs varam kļūt bagāti, atrodot tikai gabaliņu dārga akmens. Tāpēc cilvēki šeit ierodas,» stāsta kāds no strādniekiem.

Viens no galvenajiem derīgajiem izrakteņiem, kas šāda veida raktuvēs tiek meklēts, ir nefrīts. Tiek lēsts, ka 2014. gadā nefrīta produkcijas vērtība Mjanmā veidoja 31 miljardu ASV dolāru. Oficiāli šis skaitlis ir krietni mazāks, taču tas tādēļ, ka liela daļa atrastā nefrīta tiek kontrabandas ceļā izvesta uz citām valstīm, visbiežāk uz kaimiņos esošo Ķīnu, kur tas tiek uzskatīts par ļoti vērtīgu.

ASV aizliegts ievest nefrītu no Mjanmas, jo ASV varasiestādes uzskata, ka šī industrija Mjanmā saistība ar cilvēktiesību pārkāpumiem un kavē valsts demokrātisko reformu procesu.

Mjanmas jaunievēlētā valdība šonedēļ paziņoja, ka plāno pastiprināt nefrīta raktuvju uzraudzību.

Daudzas nefrīta industrijas kompānijas ir cieši saistītas ar iepriekšējās militārās valsts pārvaldes līderiem, etniskajām armijām un uzņēmējiem, kuri ir ciešās attiecībās ar gāzto huntu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu