Krimā joprojām haoss - elektrības nav, uz ielām dala ēdienu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Pēc tam, kad pagaidām nenoskaidroti indivīdi nedēļas nogalē uzspridzināja četras stratēģiskās elektrības piegādes līnijas, caur kurām cita starpā elektrība tiek piegādāta arī Krievijas okupētajai Krimai, pussalā joprojām nav elektrības un valda haoss, raksta BBC.

Elektrībai pazūdot, tika slēgtas skolas un slimnīcas darbojās, izmantojot rezerves ģeneratorus. Amatpersonas izsludināja ārkārtas stāvokli.

Bez elektrības Krimā kopš sestdienas ir 1,9 miljoni cilvēku. Krievija šodien uz Krimu nosūtījusi papildus 300 pārvietojamos elektrības ģeneratorus, kas palīdzēs nodrošināt elektrību stratēģiski svarīgākajām ēkām un iestādēm.

Krima
Krima Foto: Sputnik/Scanpix
Tomēr elektrība Krimā ir tikai viena no sarežģītās situācijas šķautnēm - šo dienu laikā strauji saasinājušās Ukrainas un Krievijas attiecības.

Lai gan elektrības incidentā vainīgā puse nav noskaidroja, trešdien gan Maskava, gan Kijeva paziņoja, ka Ukraina vairs nesaņems no Krievijas dabas gāzes piegādes. Ukraina arī paziņoja, ka aizliedz Krievijas aviokompānijām izmantot savu gaisa telpu.

Attiecības saasinājušās laikā, kad arvien biežākas atkal kļūst sadursmes starp Ukrainas armiju un separātistiem Donbasa reģionā, kuri saņem ieročus un militāro personālu no Krievijas.

Pēc pamiera noslēgšanas septembrī vardarbība Donbasa frontes līnijas tuvumā strauji saruka, taču patlaban bojāgājušo skaits arvien aug.

Blokāde uz Krimas robežas

Elektropārvades līniju spridzināšana notika pēc tam, kad virkne politisko aktīvistu,

pārsvarā Krimas etniskie tatāri un ultranacionālistu grupas «Labējais sektors» biedri paziņoja par «blokādes» noteikšanu Krimai, lai protestētu pret Krievijas īstenoto teritorijas aneksiju un sistemātiskajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā.

Tas izpaudās, kā kontrolpunktu uzstādīšana uz diviem galvenajiem piekļuves punktiem Krimā, apstādinot visas automašīnas un smagās fūres, kas reģionā ieveda dažāda veida preces.

«Es protestēju, jo Krimā cilvēki nevar dzīvot mierā. Viņus piekauj un pārmeklē viņu mājas nakts vidū - tikai tāpēc vien, ka viņi atbalsta Ukrainu,» teica viens no aktīvistiem, Romans Ragozins.

Ukraina saistībā ar notiekošo blokādi pauda, ka saprot aktīvistu mērķus un akcijas rīkotājiem ceļā nestājās.

Ukraina saspridzināto labo, bet, kad atjaunos piegādi, - neizpauž

Ukrainas pusē patlaban sākta elektrības piegādes līniju atjaunošana. Plānots, ka drīzumā varētu būt pabeigti remonti, kas varētu atjaunot Krimai elektropiegādi 40% apmērā. Taču, kad elektrība pa atjaunotajām līnijām reāli tiks palaista, nav skaidrs. Ukrainas mediji ziņo, ka patlaban aktīvie darbi apturēti pārējās uzspridzinātajās elektrības pārvades līnijās, un nav skaidrs, kad un vai tos atjaunos.

Putins sola risinājumu

Krima aptuveni 70% enerģijas saņem no Ukrainas.

Bet Krievija patlaban brūvē «elektrības tiltu» uz Krimu, kas ļautu pussalu ar enerģiju apgādāt no Krievijas puses.

Projekta īstenošana plānota divos posmos. Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņoja, ka pirmo posmu plānots pabeigt jau nākamajā mēnesī - 20. decembrī. Tas Krimai no Krievijas ļautu saņemt elektrību 400 MW apmērā. Nākamo posmu plānots pabeigt nākamajā vasarā (tas elektrības piegādi palielinātu līdz 800-840 MW). Krima dienas laikā patērē ap 1000 MW.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu