Krievija: Polijas izteikumi par NATO un Krievijas Pamatakta denonsēšanu ir bīstami

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artyom Geodakyan/TASS/Scanpix

Krievijas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka Polijas izteikumi par nepieciešamību denonsēt NATO un Krievijas Pamataktu ir «ārkārtīgi bīstami».

«Mēs uzskatām šādus izteikumus (...) par ārkārtīgi bīstamiem un ārkārtīgi provokatīviem,» sacīja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Viņa norādīja, ka Polijas paziņojumi ir daļa no mēģinājumiem ietekmēt rietumu sabiedrisko domu pirms 2016.gadā paredzētā NATO samita Varšavā.

Zaharova norādīja, ka Pamatakta denonsēšana var sagraut pastāvošo Eiropas drošības sistēmu.

Polijas jaunās konservatīvās valdības ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis ir aicinājis denonsēt NATO un Krievijas Pamataktu, jo tas rada «nevienlīdzību» starp vecajām un jaunajām dalībvalstīm.

Krievija uzskata, ka 1997.gadā noslēgtais Pamatakts liedz aliansei jaunajās dalībvalstīs izvietot pastāvīgas bāzes.

NATO un Krievija 1997.gadā noslēdza Pamataktu par savstarpējām attiecībām, kurā apsolījās ievērot ANO hartu un 1975.gada Helsinku vienošanos, bet NATO vienpusēji deva solījumu neizvietot «pašreizējās un paredzamās drošības situācijās» jaunajās alianses dalībvalstīs «ievērojamus bruņotos spēkus».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu