Putins: Turcijas notriektās Krievijas lidmašīnas maršruts bija iepriekš zināms ASV

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV bija iepriekš zināms, pa kādu maršrutu lidos Krievijas kara lidmašīna, kuru Turcijas spēki notrieca uz Sīrijas robežas, jo Krievija bija sniegusi ASV šādu informāciju, ceturtdienas vakarā paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

«Mēs iepriekš informējām mūsu amerikāņu partnerus par to, kur, kad un uz kādiem ešeloniem (militārās tehnikas) strādās mūsu lidotāji,» Putins sacīja preses konferencē Kremlī pēc sarunām ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

"Amerikāņu puse, kas vada koalīciju, kurā ietilpst Turcija, zināja par mūsu lidmašīnu atrašanās vietu un laiku, un tieši tur un tajā laikā mēs saņēmām triecienu,» teica Putins.

Putins arī uzdeva retorisku jautājumu: «Kāpēc mēs šo informāciju nodevām amerikāņiem? Vai viņi nekontrolē, ko dara viņu sabiedrotie, vai viņi šo informāciju izdala pa labi un pa kreisi, nesaprotot, kādas būs sekas?» jautāja Putins.

«Protams, mums šajā sakarā vajadzēs rīkot diezgan nopietnas konsultācijas ar mūsu partneriem,» piebilda Krievijas prezidents.

Putins pirms sarunām ar Olandu apmainījās asām replikām ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu. Putins sacīja, ka gaida atvainošanos, bet Erdoans noliedza iespēju, ka varētu tādu sniegt.

Putins ceturtdien arī nosauca par «blēņām» Turcijas apgalvojumu, ka tā nebūtu notriekusi šo lidmašīnu, ja būtu zinājusi, ka tā ir Krievijas lidmašīna.

«Tām (mūsu lidmašīnām) ir identifikācijas zīmes, kas ir labi redzamas. Tā vietā, lai [..] nodrošinātu, ka tas neatkārtosies, mēs dzirdam neaptveramus izskaidrojumus un paziņojumus, ka nav par ko atvainoties,» sacīja Putins.

Jau vēstīts, ka otrdien Turcijas iznīcinātāji pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju. Turcija paziņoja, ka šī Krievijas lidmašīna bija pārkāpusi tās gaisa telpu, savukārt Krievija to noliedz.

Maskava ir atzinusi, ka ir gājis bojā viens bumbvedēja pilots, kā arī lidmašīnas apkalpes glābšanas operācijā iesaistīts Krievijas jūras kājnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu