Nīderlandes premjers: Imigranti var sagraut ES tāpat kā Romu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienībai (ES) nelegālās imigrācijas spiediena dēļ draud sabrukums kā Romas impērijai, paziņojis Nīderlandes premjerministrs Marks Rute.

«Pirmais solis, kas jāsper, ir robežkontroles nodrošināšana. Kā mēs visi zinām no Romas impērijas, lielas impērijas noriet, ja robežas nav labi aizsargātas,» laikraksts «The Financial Times» citē Rutes teikto nelielai žurnālistu grupai, kas viņu ceturtdien pavadīja ceļā no Briseles uz Hāgu.

Nīderlande no 1.janvāra rotācijas kārtībā uzņemas ES prezidējošās valsts pienākumus, un par vienu no savām prezidentūras prioritātēm Hāga pasludinājusi nekontrolējamās imigrācijas krīzes risinājumu.

«Mums jāsavalda uz Eiropu plūstošā migrantu straume. Mēs nevaram turpmāk pieļaut pašreizējo līmeni,» intervijā tīmekļa izdevumam «EUobserver» uzsvēra Rute.

Nīderlandiešu amatpersonas paudušas apņēmību nākamo sešu mēnešu laikā veltīt lielas pūles, lai saglabātu ES vienotību un aizsargātu Šengenas zonas pastāvēšanu.

«Domāju, ka viens no mūsu pirmajiem uzdevumiem ir nodrošināt, lai Šengena turpinātu darboties,» sarunā ar aģentūru AFP trešdien norādīja Nīderlandes ārlietu ministrs Berts Kūnderss.

Taču jau piektdien Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms brīdināja, ka neliels skaits ES dalībvalstu var būt spiestas izveidot «mini Šengenas zonu», ja blokam neizdosies atrisināt nelegālās imigrācijas krīzi.

Nīderlandiešu amatpersonas ar satraukumu vēro arī notikumus Lielbritānijā, kur līdz 2017.gada beigām paredzēts sarīkot referendumu par turpmāko dalību ES.

Rute brīdināja, ka Lielbritānijas premjera Deivida Kemerona cerības līdz gada beigām panākt vienošanos par ES reformām, kas palīdzētu izvairīties no tā dēvētā «Brexit'a», strauji izgaist.

«Neesmu pārliecināts, ka mēs decembrī nonāksim pie slēdziena,» Nīderlandes valdības vadītāja teikto citē laikraksts «The Guardian».

«Kad palūkojos uz to, ko Deivids Kemerons ir ierosinājis, domāju, ka daļa no tā ir paveicama, bet daļa no tā ir grūtāka,» piebilda Rute. «Mēs ļoti vēlamies palīdzēt, taču mums jāatrod kāds vidusceļš šajos jautājumos.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu