Igaunijas varasiestādes aizliegušas Krievijas armijas ansambļa koncertu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Igaunijas varasiestādes aizliegušas Krievijas Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošā Aleksandra Aleksandrova vārdā nosauktā Krievijas Armijas akadēmiskā dziesmu un deju ansambļa koncertu, kas bija paredzēts Tallinā 10.decembrī.

Krievijas vēstniecības preses dienests aģentūrai «Interfax» pavēstīja, ka koncerts esot aizliegts «drošības apsvērumu dēļ», kā arī tādēļ, ka ir «iespējamas provokācijas pret ansambļa dalībniekiem».

«Vēstniecība izsaka nožēlu par šādu lēmumu. Koncerta organizatori visaugstākajā pakāpē ņēma vērā Igaunijas puses vēlmes. Kolektīva (30 cilvēki) sastāvā, kas gatavojās doties uz Tallinu, nav neviena Krievijas bruņotajos spēkos dienoša cilvēka. Tika uzskatīts, ka skatītāju vidū būs lielākoties veterāni un vecāka gadagājuma cilvēki,» informēja vēstniecība.

Jau iepriekš ziņots, ka Lietuvas austrumu pilsētas Visaginas kultūras centrs atcēla zāles rezervāciju 6.decembrim, kad uzzināja, ka tā domāta Krievijas armijas ansambļa koncertam. Lietuvas kultūras ministrs Šarūns Biruts atzinīgi novērtēja šādu rīcību. Viņš norādīja, ka Lietuvā nav vietas sabiedrību šķeļošajai Maskavas politikai, un aicināja pārējās Lietuvas pašvaldības un kultūras iestādes sekot Visaginas piemēram, ja ansamblis gribētu tur uzstāties.

Arī Latvijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka neredz iespēju piekrist Aleksandrova vārdā nosauktā ansambļa koncertēšanai Latvijā. Lai koncertētu Latvijā, ārvalstu militārajiem mūzikas kolektīviem ir nepieciešama šāda Latvijas Aizsardzības ministrijas piekrišana.

Krievijas Armijas akadēmiskais dziesmu un deju ansamblis oktobrī paziņoja, ka Eiropas turnejas laikā decembrī plāno koncertēt Baltijas valstīs.

Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienesta paziņojumā teikts, ka turneja veltīta «70.gadadienai kopš Padomju Savienības uzvaras Lielajā Tēvijas karā» un ka «koncerti notiks Eiropas valstu galvaspilsētās, kuras Sarkanā armija atbrīvojusi no vācu fašistiskajiem iebrucējiem».

Turnejā, kas sākās 5.septembrī, paredzēti vairāk nekā 40 koncerti. Tostarp koncerti jau notikuši vai vēl tiek plānoti Austrijā, Bulgārijā, Čehijā, Moldovā, Polijā, Rumānijā, Serbijā, Slovākijā, Ungārijā un Vācijā, liecina Krievijas Aizsardzība ministrijas preses dienesta sniegtā informācija.

Čehijā nesen noslēdzās deviņu koncertu sērija, kas izraisīja pretrunīgu reakciju, bet aktīvisti Polijā, kur ansamblim novembra beigās paredzēts sākt 13 koncertu sēriju, ir draudējuši izjaukt uzstāšanos, vēsta Lietuvas sabiedriskā raidsabiedrība LRT.

Pērn šis ansamblis izpelnījās ievērību ar dziesmu «Pieklājīgie cilvēki», kurā tika slavinātas Krievijas militārpersonas, kas formās bez atpazīšanas zīmēm pagājušā gada pavasarī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kam sekoja Krievijas veiktā šīs teritorijas prettiesiskā aneksija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu