Irākas eksperts: gaisa triecieni nebūs pietiekoši veiksmīgi, lai sagrautu «Islāma valsti»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gaisa triecienu kampaņas pašas par sevi nebūs pietiekoši veiksmīgas, lai sagrautu teroristisko džihādistu grupējumu «Islāma valsts» («Daesh») un esošajai problēmai nepieciešams atrast visaptverošu gan militāru, gan politisku risinājumu, intervijā aģentūrai BNS sacīja Rīgā nodibinātās organizācijas «Miera vēstnieki Irākai» («Peace Ambassadors for Iraq», PAFI) vadītājs šeihs Džamals al Dhari.

Viņš norādīja, ka «Islāma valsts» ir vairāku faktoru produkts. «Nestabilitāte un konflikti, kas ir izcēlušies Sīrijā un Irākā ir radījuši šo grupu. Viņi apgalvo, ka vēlas aizsargāt cilvēkus, bet patiesībā nodara tikpat daudz kaitējuma, kā valdības karaspēks, kas viņiem uzbrūk. Tādējādi ir radusies situācija, kurā reģiona valdību karaspēki virza civiliedzīvotājus teroristu rokās. Valdības ir korumpētas un varmācīgas,» sacīja al Dhari.

Tādējādi rietumiem ir jāstrādā pie tā, lai reģiona valstu valdības kļūtu par risinājuma daļu, nevis problēmu. «Ir jāizdara spiediens uz bezatbildīgiem līderiem un valdībām, lai [tās] neturpinātu pieļaut tās pašas kļūdas un nenodrošinātu, ka pie varas paliek cilvēki, kas turpina nodarīt postu valstij. Tāpat ir jāsniedz politisks, drošības un ekonomisks atbalsts, lai stabilizētu [reģiona] valstis,» teica PAFI vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka rietumiem ir milzīgs militārais pārspēks pār «Islāma valsti», kā arī iespējas veikt operācijas, lai apkarotu grupu. Vienlaikus, lai arī līdz šim ir bijuši gaisa triecienu panākumi - likvidēti vairāki augsta ranga grupējuma līderi, tomēr bombardēšanas kampaņas pašas par sevi nebūs pietiekoši veiksmīgas, lai sagrautu grupu. «Nepieciešams ievest sauszemes spēkus, kas varēs noturēt teritoriju, kā arī aizsargāt civiliedzīvotājus. Rietumiem nepieciešams strādāt, lai sasniegtu politisku Sīrijas konflikta atrisinājumu un izstrādātu apstākļus, kas ļaus sagraut grupu,» skaidroja šeihs.

Organizācija «Miera vēstnieki Irākai» atrodas Rīgā un darbojas visā Eiropā. Tās mērķis ir rietumu sabiedrībai skaidrot esošo situāciju Irākā, lai noskaidrotu labākos veidus, kādos likvidēt «Islāma valsti» un citas teroristiskās organizācijas Irākā, kā arī, lai izveidotu starptautisko atbalstu vienotai Irākai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu