Arestētie turku žurnālisti aicina Merkeli nenodot Rietumu vērtības

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divi arestētie turku žurnālisti atklātajā vēstulē, kas sestdien nonākusi aģentūras DPA rīcībā, aicina Vācijas kancleri Angelu Merkeliu izrādīt solidaritāti un arī turpmāk atbalstīt brīvību un pilsoņtiesības.

Opozīcijas laikraksta «Cumhuriyet» galvenais redaktors Džans Dindars un izdevuma Ankaras korespondents Erdems Gils pauduši cerību, ka Merkele, cenšoties rasti risinājumu nelegālās imigrācijas krīzei, nenovērsīsies no «tādu Rietumu vērtību kā pilsoņtiesības, uzskatu brīvība un preses brīvība veicināšanas un aizsardzības».

Tajā pašā laikā žurnālisti kritizē Merkeles lēmumu pirms svētdien Briselē gaidāmās paplašinātās Eiropadomes sanāksmes atsevišķi tikties ar Turcijas premjerministru Ahmetu Davutoglu.

Mekele, kuras piekoptā imigrācijas politika izsauc arvien lielāku pretestību pat pašas vadīto kristīgo demokrātu (CDU) vidū, ar svētdien gaidāmo Eiropas Savienības (ES) un Turcijas samitu saista lielas cerības.

Jau oktobra nogalē, pirms Turcijā bija notikušas parlamenta vēlēšanas, Vācijas kanclere Ankarai apsolīja iestāšanās sarunu atsākšanu ar Eiropas Savienību (ES) un bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem apmaiņā pret iesaistīšanos nekontrolējamās imigrācijas krīzes risināšanā.

Ankara jau ceturtdien paziņoja, ka Brisele esot piekritusi līdz decembra vidum atvērt kārtējo līdz šim faktiski iesaldēto iestāšanās sarunu sadaļu, lai gan ar aizkavēšanos publicētais ikgadējais Eiropas Komisijas (EK) progresa ziņojums saturēja ļoti asu Turcijas cilvēktiesību situācijas kritiku.

Šobrīd gan nav skaidrs, vai visas ES dalībvalstis ir gatavas pieņemt šādus kompromisus, īpaši pēc pēdējo dienu kārtējiem turku žurnālistu arestiem.

Taču bez vienbalsīga dalībvalstu atbalsta atsākt iestāšanās sarunas ar Turciju nav iespējams.

Turcijas valdībai nav «nedz nojēgas par, nedz cieņas pret uzskatu brīvību un preses brīvību,» savā vēstulē, kuru svētdien paredzēts publicēt laikrakstā «Cumhuriyet», norāda Dindars un Gils.

Kā ziņots, abi žurnālisti tika arestēti ceturtdien pēc raksta publicēšanas par ieroču piegādēm Sīrijas kaujiniekiem no Turcijas.

Viņiem izvirzītas apsūdzības par piederību teroristiskam grupējumam un spiegošanu.

Savukārt sestdien par prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana apvainošanu tika arestēts laikraksta «Hurriyet» žurnālists Ertugruls Ezkeks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu