Sīrija noliedz, ka tā pilsoņkarā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrija pirmdien noliedza, ka tā jebkad vairāk nekā četrus gadus ilgstošā pilsoņkara laikā būtu lietojusi ķīmiskos ieročus, starptautiskajai kontroles organizācijai uzsverot, ka tā pilnā mērā sadarbojas sava ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanas lietā.

«Mēs gribētu šeit kategoriski deklarēt, ka mēs kopš krīzes sākuma līdz pat šai dienai Sīrijas Arābu Republikā nevienā incidentā un nevienā operācijā neesam lietojuši nedz hlora gāzi, nedz kādas citas indīgās ķimikālijas,» Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) ikgadējā sanāksmē sacīja Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals Mokdads.

Pagājušajā nedēļā OPCW pauda bažas par to, ka Sīrijas konfliktā tiek izmantoti indīgie ieroči. Tiesa gan, organizācija nevienu no konflikta pusēm tieši ķīmisko ieroču lietošanā neapsūdzēja.

ANO Drošības padome 2013.gada 27.septembrī pieņēma rezolūciju par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Rezolūcijā arī pausts nosodījums togad 21.augustā Damaskas pievārtē notikušajam ķīmisko ieroču uzbrukumam. Tajā tika nogalināti vairāki simti cilvēku.

Sīrijas valdība šā uzbrukuma sarīkošanā apsūdzējusi nemierniekus, kas šādi gribējuši izprovocēt ASV militāru intervenci. Nemiernieki notikušajā apsūdzēja valdību.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā «Islāma valsts» un «Al Nusra». Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu