Putins: Krievijas lidmašīnas «Su-24» notriekšana saistīta ar IV naftas piegādēm Turcijai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Maskavai ir pamats uzskatīt, ka Turcijas īstenotā Krievijas kara lidmašīnas «Su-24» lidmašīnas notriekšana uz Sīrijas robežas ir tieši saistīta ar džihādistu grupējuma «Islāma valsts» (IV) naftas piegādēm Turcijai, pirmdienas vakarā paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

«Mums ir pamats uzskatīt, ka lēmumu notriekt mūsu lidmašīnu diktēja vēlme garantēt drošību šiem naftas piegādes ceļiem uz Turcijas teritoriju – tieši uz ostām, kur tā tiek iekrauta tankkuģos,» žurnālistiem Parīzē sacīja Putins.

Saskaņā ar Putina teikto Maskava ir saņēmusi «papildu datus, kuri diemžēl apstiprina, ka no naftas ieguves vietām, kuras kontrolē «Islāma valsts» un citas teroristu organizācijas, šī nafta milzīgos daudzumos, rūpnieciskā mērogā nonāk Turcijas teritorijā».

«Bet turkmēņu aizsardzība ir tikai iegansts,» piebilda Putins.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pirmdienas vakarā paziņoja, ka būtu gatavs atkāpties no amata, ja tiktu pierādīti Putina apgalvojumi par to, ka Turcija pērk naftu no «Islāma valsts» džihādistiem.

«Es tūlīt pateikšu kaut ko ļoti spēcīgu. Ja šāda lieta tiktu pierādīta, tad mūsu nācijas cēluma dēļ es nevarētu palikt amatā,» Erdoans sacīja preses konferencē ANO klimata samitā Parīzē, uz kuru ir ieradies arī Putins. Erdoana teikto citēja Turcijas valsts ziņu aģentūra «Anadolu».

Metot izaicinājumu Putinam, kurš pēc šīs lidmašīnas notriekšanas ir atteicies tikties ar Turcijas prezidentu, Erdoans piebilda: «Un es saku Putinam: vai jūs paliktu šajā amatā? Es to saku skaidri.»

«Saglabāsim pacietību un nerīkosimies emocionāli,» aicināja Erdoans.

Viņš sacīja, ka Turcija ieguvusi visu tās importēto naftu un gāzi «likumīgā ceļā».

«Mēs neesam tik negodīgi, lai veiktu šādu apmaiņu ar teroristu grupējumiem. Tas jāzina visiem,» teica Turcijas prezidents, kurš nosauca šādus Putina apgalvojumus par «nepieņemamiem».

Jau ziņots, ka Turcijas iznīcinātājs «F-16» 24.novembrī uz Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju «Su-24». Abi notriektās lidmašīnas piloti katapultējās, bet viens no viņiem gāja bojā, kad kaujinieki uz zemes viņu apšaudīja.

Lidmašīnas notriekšanas dienā Putins, tiekoties ar Jordānijas karali Abdallāhu, paziņoja, ka Krievija jau sen fiksējusi to, ka uz Turcijas teritoriju tiek piegādāti lieli naftas un naftas produktu daudzumi no «Islāma valsts» ieņemtajām Sīrijas teritorijām.

Ienākumi no naftas pārdošanas ir viens no svarīgākajiem šā grupējuma finansējuma avotiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu