Polija: nojaucot padomju pieminekļus, netiek pārkāptas starptautiskās saistības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Padomju pieminekļu demontāža Polijā ir tās iestāžu kompetencē un ar to netiek pārkāptas Varšavas starptautiskās saistības, otrdien paziņoja Polijas vēstniece Krievijā Katažina Pelčinska-Nalenča.

«Polija nepārkāpj nekādas starptautiskās saistības un īsteno savu politiku pilnīgā saskaņā ar visām divpusējām vienošanām [ar Krieviju],» vēstniece pavēstīja aģentūrai «Interfax».

Vēstniece šādi komentēja Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumu, ka Polija, demontējot pieminekļus padomju karavīriem, pārkāpj vairākas divpusējās vienošanās ar Krieviju.

«Mēs uzskatām, ka vienošanās, kura pastāv starp Poliju un Krieviju, attiecas uz kapsētām un apbedījuma vietām. Tā sauktie simboliskie pieminekļi, kur neviens nav apbedīts, atrodas vietējo varas iestāžu pārziņā, un tos var demontēt atbilstoši attiecīgām procedūrām,» piebilda Polijas vēstniece.

Viņa atzīmēja, ka šos pieminekļus «neaizsargā starptautiskas vienošanās, tostarp divpusējās vienošanās starp Poliju un Krieviju».

Vēstniece arī paziņoja, ka Polijas varas iestādes sauc pie atbildības vainīgos visos vandalisma aktu gadījumos, kas veikti pret padomju apbedījumiem un pieminekļiem to vietās Polijas teritorijā.

«Polijas valsts seko visiem pieminekļu bojāšanas gadījumiem kapsētās, tostarp pēdējam incidentam [Garvolinas pilsētā],» sacīja vēstniece, komentējot Krievijas Ārlietu ministrijas aicinājumus saukt pie atbildības vainīgos par vandalisma aktiem pret padomju apbedījumiem un pieminekļiem Polijas teritorijā.

«Šādi incidenti tiek nosodīti, attiecīgās institūcijas darbojas saskaņā ar Polijas likumiem. Konkrēti pēdējā gadījumā Garvolinā vaininieks tika aizturēts, pret viņu notiek izmeklēšana un viņam draud sods – līdz piecu gadu ieslodzījumam cietumā,» piebilda Polijas vēstniece Krievijā.

Krievijas Ārlietu ministrija pirmdien nosodīja Polijas darbības saistībā ar Sarkanajai armijai veltīta pieminekļa nojaukšanu Melecas pilsētā.

«Demontējot monumentu, Polijas puse šādā veidā kārtējo reizi rupji pārkāpa divpusējo pamata dokumentu tēzes,» un šie dokumenti ir «1992.gada 22.maija Līgums starp Krievijas Federāciju un Polijas Republiku par draudzīgu un labu kaimiņattiecību sadarbību; 1993.gada 25.augusta Vienošanās starp Krievijas Federācijas valdību un Polijas valdību par sadarbību kultūras, zinātnes un izglītības jomā; 1994.gada 22.februāra Vienošanās starp Krievijas Federācijas valdību un Polijas valdību par karu un represiju upuru piemiņas vietām», teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā tās interneta vietnē.

Paziņojumā atzīmēts, ka pirmdien Krievijas Ārlietu ministrijā izteikts protests Polijas vēstniecei Maskavā un «pausts sašutums par kārtējo padomju monumenta nojaukšanu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu