Stoltenbergs: NATO izstrādā jaunus pasākumus Turcijas drošības nostiprināšanai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO izstrādā jaunus atbalsta pasākumus Turcijas drošības nostiprināšanai, ceturtdien paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, piebilstot, ka tie tika ierosināti, pirms Turcija notrieca Krievijas bumbvedēju.

«Mēs strādāsim pie papildu pasākumiem, lai nodrošinātu Turcijas drošību,» viņš sacīja Briselē, kur tiekas NATO valstu ārlietu ministri.

«Es vēlētos uzsvērt, (...) ka tas nav saistīts ar pagājušās nedēļas incidentu. Tas ir turpinājies vairākus gadus kā daļa no mūsu saistībām pret sabiedroto» Turciju, žurnālistiem ministru tikšanās sākumā norādīja NATO ģenerālsekretārs.

Stoltenbergs neatklāja, kādi pasākumi Turcijas drošības nodrošināšanai ir ieplānoti, bet piebilda, ka NATO vairākus gadus ir palīdzējusi Turcijai ar pretgaisa aizsardzību.

Viņš arī norādīja uz Vācijas un Dānijas karakuģu klātbūtni Vidusjūrā, kā arī ASV lidmašīnu atrašanos Turcijā.

Stoltenbergs arī atkārtoja aicinājumu Krievijai un Turcijai mazināt krīzi, un nodrošināt, ka šāda veida incidenti neatkārtojas.

«Šobrīd ir jākoncentrējas uz to, kā mēs varam deeskalēt konfliktu un mazināt spriedzi [un atrast] mehānismus, lai mēs varam izvairīties no šāda veida incidentiem,» viņš uzsvēra.

Pastiprinoties konfliktam Sīrijā, 2012.gadā NATO izvietoja Turcijā pretraķešu aizsardzības sistēmas «Patriot». Tās pakāpeniski ir tikušas izvestas, tomēr viena raķešu baterija joprojām atrodas Turcijā, lai arī to ir paredzēts izvest līdz gada beigām.

Krievija pēc savas lidmašīnas notriekšanas Sīrijā izvietoja tālas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķetes «S- 400».

Ministri spriedīs par situāciju Sīrijā, Ukrainā, nākotnes plāniem Afganistānā, kā arī Krievijas politiku. Ministri izskatīs pēc Krievijas agresijas Ukrainā pieņemto pasākumus alianses austrumu flanga valstu drošības nostiprināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu