Ministrs: ASV specoperāciju karavīri Irākā cīnīsies pret «Islāma valsti»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV cīņām ar džihādistu grupējumu «Islāma valsts» Irākā izvietos īpašo operāciju spēkus, kas varēs veikt kaujas uzdevumus arī pāri robežai Sīrijā, otrdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

Tiks izvietoti «īpašie ekspedīcijas trieciena spēki», lai palīdzētu Irākas centrālās valdības un Kurdistānas reģiona bruņotajiem spēkiem, Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komisijā sacīja ministrs.

Viņš neatklāja, tieši cik daudzi ASV karavīri tiks iesaistīti šajās operācijās.

Specoperāciju vienības varēs iebrukt arī kaimiņvalsts Sīrijas ziemeļdaļā, kur, kā Vašingtona to jau iepriekš atzinusi, tiek sūtīti 50 īpašo operāciju karavīri ar kaujām nesaistītiem uzdevumiem.

«Šie īpašo operāciju karavīri ar laiku varēs veikt reidus, atbrīvot ķīlniekus, iegūt izlūkinformāciju un sagrābt «Islāma valsts» līderus,» sacīja ministrs.

«Šie bruņotie spēki būs tādās pozīcijās, lai varētu veikt vienpusējas operācijas Sīrijā,» viņš piebilda.

ASV prezidents Baraks Obama iepriekš sacījis, ka ASV neuzsāks plašu sauszemes operāciju pret «Islāma valsti», bet tā vietā intensificēs uzlidojumus radikāļu grupējumam.

Oktobrī Obama pilnvaroja 50 īpašo operāciju karavīru nosūtīšanu uz Sīriju ar kaujām nesaistītiem, konsultatīviem uzdevumiem, lai palīdzētu koordinēt vietējo grupējumu centienus to cīņā pret «Islāma valsti».

Kārters tagad atzina, ka Pentagons ir «gatavs paplašināt» šo karavīru lomu Sīrijā.

«Amerikāņu īpašo operāciju karavīriem ir unikāls spēju kopums, kas viņus padara par spēka vairotājiem,» norādīja ministrs.

Līdz ar Kārteru Pārstāvju palātas komisijā tika iztaujāts arī viņa vecākais komandējošais virsnieks ģenerālis Džo Danfords. Atbildot uz jautājumu, vai «Islāma valsti» izdevies «apvaldīt», ģenerālis atzina: «Mēs «Islāma valsti» neesam apvaldījuši.»

«Islāma valsts» ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par Parīzē 13. un 14.novembrī notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu