Bijušais Aušvicas mediķis atzīts par piemērotu tiesāšanai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Aušvicas (Osvencimas) nāves nometnes mediķis 95 gadu vecumā ir piemērots tiesāšanai prāvā, kurā viņu apsūdz par līdzdalību vismaz 3681 slepkavībā, otrdien nolēma Vācijas apelācijas tiesa, atceļot iepriekš pieņemtu lēmumu.

Apsūdzētais Huberts C. bija sanitārs Aušvicas-Birkenavas (Osvencimas-Bžezinkas) nometnē no 1944.gada 15.augusta līdz 1945.gada 14.septembrim, kad tur ieradās 14 vilcieni ar ieslodzītajiem, starp kuriem bija slavenas dienasgrāmatas autore Anne Franka.

Prokurori paziņoja, ka C. bija «zināms Birkenavas nometnes kā iznīcināšanas nometnes mērķis», kā arī tās struktūra.

«Lai gan viņš to apzinājās, apsūdzētais sniedza atbalstu nometnes organizēšanai un tādējādi gan bija iesaistīts iznīcināšanā, gan to veicināja,» teikts agrākā prokuroru paziņojumā, kad viņi apsūdzēja C. par līdzdalību «vismaz 3681 cilvēka nežēlīgā un viltīgā nogalināšanā».

Jūnijā pieņemtā tiesas lēmumā tomēr bija konstatēts, ka apsūdzētais nav piemērots tiesāšanai. Vācu mediji bija ziņojuši, ka Huberts C. cieš no demences (vecuma plānprātības).

Pēc šā lēmuma pārsūdzēšanas tiesa Rostokā otrdien paziņoja psihiatru atzinumu, ka Hubertam C. ir ierobežota spēja atbildēt tiesā.

Ņemot to vērā, apelācijas tiesa atzina, ka apsūdzētajam ir «kognitīvi traucējumi un zemas fiziskas spējas», bet šos ierobežojumus var kompensēt ar regulāriem pārtraukumiem lietas iztiesāšanas gaitā un ar medicīnisku aprūpi.

Apelācijas tiesa arī noraidīja bažas, ka apsūdzētajam varētu kaitēt prāvas emocionālais smagums un mediju uzmanība.

Aušvicas-Birkenavas nometnē no 1940.gada līdz tās atbrīvošanai 1945.gadā ir gājuši bojā apmēram 1,1 miljons cilvēku, galvenokārt Eiropas ebreji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu