Krievijā veic kratīšanas Hodorkovska organizācijas darbinieku dzīvokļos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Krievijā otrdien tika veiktas kratīšanas Kremļa kritiķa un bijušā naftas magnāta Mihaila Hodorkovska izveidotās opozīcijas organizācijas «Atvērta Krievija» darbinieku dzīvokļos, paziņoja advokāti un izmeklētāji.

Izmeklēšanas komitejas locekļi veica kratīšanas ne vien «Atvērtas Krievijas» darbinieku dzīvokļos Maskavā un citās pilsētās, tostarp organizācijas koordinatores Natālijas Grjazņevičas dzīvoklī Sanktpēterburgā, bet arī Hodorkovska preses sekretāres Killes Pispanenas dzīvoklī.

Tika veiktas kratīšanas vismaz septiņu cilvēku dzīvokļos, sacīja advokāts Pāvels Čikovs.

Komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins paziņoja, ka kratīšanas veiktas 2003.gadā pret Hodorkovski ierosinātās krimināllietas par nodokļu nemaksāšanu ietvaros.

Kratīšanas veiktas nepilnas divas nedēļas pēc tam, kad Krievijas Izmeklēšanas komiteja aizmuguriski izvirzīja apsūdzības Hodorkovskim saistībā ar 1998.gadā notikušās Sibīrijas pilsētas Ņeftejuganskas mēra Vladimira Petuhova slepkavības pasūtīšanu, vēl vienu slepkavību un četru cilvēku slepkavības mēģinājumu.

Hodorkovskis, kurš pašlaik dzīvo Londonā, ir paziņojis, ka atsākto izmeklēšanu par Ņeftejuganskas mēra slepkavību ir pasūtījis Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Hodorkovskis ir izsludināts Krievijas federālā meklēšanā, bet Izmeklēšanas komiteja ir norādījusi, ka «tuvākajā laikā» varētu izsludināt arī viņa starptautisku meklēšanu.

Reiz Krievijas bagātākais cilvēks Hodorkovskis tika aizturēts 2003.gada 25.oktobrī, kad viņš bija naftas kompānijas JUKOS vadītājs un viens no tās akcionāriem, pēc apsūdzības līdzekļu izlaupīšanā un nodokļu nemaksāšanā. 2005.gadā viņš tika atzīts par vainīgu krāpniecībā un citos ekonomiskos noziegumos. Pēc vairākām pārsūdzībām viņam piespriestais ieslodzījuma termiņš bija desmit gadi un desmit mēneši.

Hodorkovskis, neatzīstot savu vainu, 2013.gadā nosūtīja Krievijas prezidentam Putinam lūgumu par apžēlošanu ģimenes apstākļu dēļ. Putins 2013.gada 20.decembrī parakstīja dekrētu par apžēlošanu, un Hodorkovskis tika atbrīvots.

Prokuratūra Krievijā šomēnes pieprasīja sākt izmeklēšanu pret Hodorkovski par, iespējams, aicinājumiem veikt «režīma maiņu» Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu