Tiesa Maskavā aizmuguriski nosaka Hodorkovskim apcietinājumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesa Maskavā ir aizmuguriski noteikusi apcietinājumu bijušajam naftas kompānijas JUKOS vadītājam Mihailam Hodorkovskim, un viņš ir izsludināts starptautiskā meklēšanā, trešdien paziņoja Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

«Izskatot Krievijas Izmeklēšanas komitejas Īpaši svarīgu lietu izmeklēšanas pārvaldes lūgumu, tiesa aizmuguriski izraudzījās Hodorkovskim drošības līdzekli apcietinājumu,» sacīja Markins. Viņš arī atzīmēja, ka Hodorkovskis ir izsludināts starptautiskā meklēšanā. Hodorkovskis jau pirms tam bija izsludināts Krievijas federālā meklēšanā.

Jau ziņots, ka Krievijas Izmeklēšanas komiteja 11.decembrī aizmuguriski izvirzīja Hodorkovskim apsūdzības saistībā ar 1998.gadā notikušas Sibīrijas pilsētas Ņeftejuganskas mēra Vladimira Petuhova slepkavības pasūtīšanu, vēl vienu slepkavību un četru cilvēku slepkavības mēģinājumu.

Markins sacīja, ka saskaņā ar izmeklēšanas datiem «Hodorkovskis, būdams naftas kompānijas JUKOS akcionārs un valdes priekšsēdētājs, 1998. un 1999. gadā uzdevis viņam padotiem kompānijas darbiniekiem [Leonīdam] Ņevzļinam un [Aleksejam] Pičuginam, kā arī citām personām noslepkavot Ņeftejuganskas mēru Petuhovu un uzņēmēju [Jevgeņiju] Ribinu, kuru dienesta darbība bija pretrunā JUKOS interesēm».

«Izmeklēšanai ir pilnīgi acīmredzams, ka šie noziegumi tika izdarīti savtīgu motīvu dēļ. Organizēt Petuhova slepkavību tika nolemts saistībā ar viņa kā Ņeftejuganskas mēra likumīgām prasībām naftas kompānijai JUKOS atmaksāt no valsts noslēptus nodokļus. Atentāta mēģinājums pret uzņēmēju Jevgeņiju Ribinu bija saistīts ar viņa iniciētām prasībām pret JUKOS par zaudējumu piedzīšanu, kurus nodarījusi šīs naftas kompānijas nelikumīga darbība,» teica Markins.

Ņeftejuganskas mērs Petuhovs 1998.gada 26.jūnijā tika nošauts ceļā uz darbu. Mēram bija radies konflikts ar JUKOS par nenomaksātiem nodokļiem vietējā budžetā, un mērs bija pieprasījis krimināllietas ierosināšanu pret šo kompāniju. Par Petuhova slepkavības organizēšanu ir piespriests mūža ieslodzījums JUKOS drošības dienesta nodaļas bijušajam vadītājam Aleksejam Pičuginam.

Hodorkovskim izvirzītās apsūdzības saistītas arī ar Petuhova miesassarga Vjačeslava Kokoškina slepkavības mēģinājumu 1998.gada 26.jūnijā, 1998.gada 24.novembrī un 1999.gada 5.martā notikušu kompānijas «East Petroleum Handelsgas» vadītāja Jevgeņija Robina slepkavības mēģinājumu. Ar JUKOS konkurējošā uzņēmuma vadītāja slepkavības mēģinājumā tika nogalināts Ribina apsargs un ievainotas divas personas, kas bija kopā ar viņu.

Par šo noziegumu izdarīšanu ir notiesāti Leonīds Ņevzļins, Aleksejs Pičugins, Genadijs Cigeļņiks, Jevgeņijs Rešetņikovs un Vladimirs Šapiro.

Reiz Krievijas bagātākais cilvēks Hodorkovskis tika aizturēts 2003.gada 25.oktobrī, kad viņš bija JUKOS vadītājs un viens no tā akcionāriem, pēc apsūdzības līdzekļu izlaupīšanā un nodokļu nemaksāšanā. 2005.gadā viņš tika atzīts par vainīgu krāpniecībā un citos ekonomiskos noziegumos. Pēc vairākām pārsūdzībām viņam piespriestais ieslodzījuma termiņš bija desmit gadi un desmit mēneši.

Hodorkovskis, neatzīstot savu vainu, 2013.gadā nosūtīja Krievijas prezidentam Putinam lūgumu par apžēlošanu ģimenes apstākļu dēļ. Putins 2013.gada 20.decembrī parakstīja dekrētu par apžēlošanu, un Hodorkovskis tika atbrīvots.

Prokuratūra Krievijā 10.decembrī pieprasīja sākt izmeklēšanu pret Hodorkovski par, iespējams, aicinājumiem veikt «režīma maiņu» Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu