Hodorkovskis varētu lūgt patvērumu Lielbritānijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais naftas kompānijas JUKOS vadītājs Mihails Hodorkovskis, kuru Krievija ir izsludinājusi starptautiskā meklēšanā, pieļāvis iespēju, ka varētu lūgt patvērumu Lielbritānijā.

Lielbritānijas sabiedriskajai raidorganizācijai BBC Hodorkovskis teicis, ka apsver iespēju lūgt patvērumu, jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins joprojām uzskata viņu par draudu tāpēc, ka, Hodorkovskim tiesājoties par savu īpašumu atgūšanu, var tikt arestēti Krievijas īpašumi ārvalstīs, kā arī tādēļ, ka viņš var atbalstīt demokrātiskos spēkus nākamgad paredzētajās Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās..

«Es katrā ziņā apsveru iespēju lūgt patvērumu Apvienotajā Karalistē,» BBC sacīja Hodorkovskis, kurš bieži uzturas Londonā.

«Prezidents Putins mani uzskata par draudu ekonomiski, jo var tikt arestēti Krievijas īpašumi ārzemēs, un politiski - kā tādu, kas potenciāli atbalstīs demokrātiskos kandidātus gaidāmajās 2016.gada vēlēšanās,» teica bijušais JUKOS vadītājs.

Viņš arī noraidīja iespēju, ka Putina režīms varētu mēģināt viņu nogalināt.

«Šī režīma oponentu nāves gadījumu skaits ir iespaidīgs (...). Taču es biju cietumā desmit gadu, mani viegli varēja nogalināt jebkuru dienu. Londonā es jūtos daudz drošāk nekā to gadu laikā,» sacīja Hodorkovskis.

Jau ziņots, ka tiesa Maskavā Hodorkovskim ir aizmuguriski noteikusi drošības līdzekli apcietinājumu, un viņš ir izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja 11.decembrī aizmuguriski izvirzīja Hodorkovskim apsūdzības saistībā ar 1998.gadā notikušas Sibīrijas pilsētas Ņeftejuganskas mēra Vladimira Petuhova slepkavības pasūtīšanu, vēl vienu slepkavību un četru cilvēku slepkavības mēģinājumu.

Ņeftejuganskas mērs Petuhovs 1998.gada 26.jūnijā tika nošauts ceļā uz darbu. Mēram bija radies konflikts ar JUKOS par nenomaksātiem nodokļiem vietējā budžetā, un mērs bija pieprasījis krimināllietas ierosināšanu pret šo kompāniju. Par Petuhova slepkavības organizēšanu ir piespriests mūža ieslodzījums JUKOS drošības dienesta nodaļas bijušajam vadītājam Aleksejam Pičuginam.

Hodorkovskim izvirzītās apsūdzības saistītas arī ar Petuhova miesassarga Vjačeslava Kokoškina slepkavības mēģinājumu 1998.gada 26.jūnijā, 1998.gada 24.novembrī un 1999.gada 5.martā notikušu kompānijas «East Petroleum Handelsgas» vadītāja Jevgeņija Robina slepkavības mēģinājumu. Ar JUKOS konkurējošā uzņēmuma vadītāja slepkavības mēģinājumā tika nogalināts Ribina apsargs un ievainotas divas personas, kas bija kopā ar viņu.

Par šo noziegumu izdarīšanu ir notiesāti Leonīds Ņevzļins, Aleksejs Pičugins, Genadijs Cigeļņiks, Jevgeņijs Rešetņikovs un Vladimirs Šapiro.

Hodorkovskis, kurš tolaik bija Krievijas bagātākais cilvēks, tika aizturēts 2003.gada 25.oktobrī, kad viņš bija JUKOS vadītājs un viens no tā akcionāriem, pēc apsūdzības līdzekļu izlaupīšanā un nodokļu nemaksāšanā. 2005.gadā viņš tika atzīts par vainīgu krāpniecībā un citos ekonomiskos noziegumos. Pēc vairākām pārsūdzībām viņam piespriestais ieslodzījuma termiņš bija desmit gadi un desmit mēneši.

Hodorkovskis, neatzīstot savu vainu, 2013.gadā nosūtīja Krievijas prezidentam Putinam lūgumu par apžēlošanu ģimenes apstākļu dēļ. Putins 2013.gada 20.decembrī parakstīja dekrētu par apžēlošanu, un Hodorkovskis tika atbrīvots.

Prokuratūra Krievijā 10.decembrī pieprasīja sākt izmeklēšanu pret Hodorkovski par, iespējams, aicinājumiem veikt «režīma maiņu» Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu