Saūda Arābijā ar nāvi sodīts pazīstams šiītu garīdznieks

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saūda Arābijā izpildīts nāvessods pazīstamajam šiītu garīdzniekam šeiham Nimram an Nimram, sestdien paziņoja Iekšlietu ministrija. Garīdznieks bijis viens no 47 ar nāvi sodītajiem cilvēkiem, kas tika notiesāti saistībā ar apsūdzībām «terorismā», teikts paziņojumā.

Saūda Arābijā, kas ir viena visautoritārākajām valstī pasaulē, iedzīvotāju vairākums ir sunnīti.

Šeihs Nimrs bija viens no redzamākajiem atbalstītājiem plašajiem pret valdību vērstajiem protestiem, kas 2011.gadā izraisījās Saūda Arābijas Austrumu provincē.

Viņa arests pirms diviem gadiem, kura gaitā viņš arī tika sašauts, izraisīja nekārtības, kas turpinājās vairākas dienas.

Irāna, kur iedzīvotāju vairākums ir šiīti, Nimra nogalināšanu nosodījusi.

«Tā vietā, lai koncentrētos uz [»Islāma valsts«] teroristiem, kas apdraud reģionu un visu pasauli, saūdarābi ar nāvi soda tādus ievērojamus cilvēkus kā an Nimrs,» sestdien sacīja Irānas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Džabers Ansari.

Nāvessoda izpildīšanu Nimram viņš raksturoja kā politiski un reliģiski motivētu soli.

Savukārt viens no ietekmīgākajiem Irānas reliģiskajiem līderiem ajatolla Ahmads Hatami sacīja, ka šiītu garīdznieka nogalināšanas dēļ pastiprināsies cīņa pret Saūda Arābijas režīmu.

«Šeiha an Nimra sodīšana ar nāvi ir kārtējais posms saūdarābu noziegumu virknē. Mums nav šaubu, ka viņu izlietās asinis novedīs pie tā, ka as Saūda nams tiks gāzts,» sacīja ajatolla Hatami.

«Rijādas režīma noziegums padarīs to par izstumto musulmaņu pasaulē,» viņš piebilda.

Nogalinātā garīdznieka brālis Mohammeds mudināja saglabāt mieru.

«Šī rīcība izraisīs dusmas [Saūda Arābijas šiītu] jaunatnē,» viņš sacīja, vienlaikus mudinot uz «miermīlīgu protesta kustību».

«Mēs noraidām vardarbību un sadursmes ar varasiestādēm, tieši tāpat kā šeihs to noraidīja,» viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu