Policija Ķelnē Jaungada naktī «baidījusies no nāves briesmām»

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepietiekamais policistu skaits un ekipējums Jaungada nakts vardarbīgajos notikumos Ķelnē radījis dinamiku, kas darbojas pēc principa «izdzīvo spēcīgākais» un kurā pūlis - pamatā ārzemju vīrieši - policijai nav ļāvis sniegt palīdzību cietušajām sievietēm, teikts policijas ziņojumā, kas nopludināts žurnālam «Spiegel».

Ziņojumā, kas datēts ar 4.janvāri, aprakstīts Jaungada nakts haoss Ķelnē, kur «ziemeļafrikāņu un arābu izcelsmes» vīriešu grupas pie Ķelnes centrālās stacijas ielenkušas daudzas sievietes, seksuāli viņām uzbrukušas un tās aplaupījušas. Varmāku skaits grupās bijis līdz 30.

Policija saņēmusi vairāk nekā 100 iesniegumu, no tiem trīs ceturtdaļas ir par seksuāla rakstura uzbrukumiem, arī diviem izvarošanas gadījumiem.

Kaut arī amatpersonas iepriekš apgalvojušas, ka nav nekādu norāžu, ka uzbrucēji būtu bijuši bēgļi, ziņojumā teikts, ka

stipri apreibušie vīrieši policiju izsmējuši, sakot, ka viņi ir patvēruma lūdzēji.

«Spiegel» publikācijā ceturtdien norādīts, ka

policija «baidījusies no nāves briesmām»,

tomēr tuvāk nekas par šo tēmu rakstā nav atklāts.

Ķelnē pārciestais noziegumu vilnis, kas mazākos mērogos pieredzēts arī Hamburgā, Štutgartē un Frankfurtē, no jauna uzkurinājis debates par sekām, kādas būs tam, ka valdība gada laikā Vācijā ļāvusi ierasties 1,1 miljonam patvēruma meklētāju.

Policija ceturtdien apstiprināja, ka saistībā ar Jaungada nakts noziegumiem ir sākusi izmeklēšanu pret 16 cilvēkiem. Tiesa gan, neviens arests nav veikts.

Pagaidām nav skaidrs, vai noziegumi tikuši koordinēti, tomēr policija atzinusi, ka tā izmeklē saistību ar ziemeļafrikāņu noziedzīgo tīklu, kas likumsargiem bijis zināms jau 18 mēnešus.

Visa politiskā spektra pārstāvji aicinājuši vainīgos sodīt pēc visas likuma bardzības.

Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss ceturtdien paziņoja, ka patvēruma prasītājiem, kas tiks notiesāti par seksuāla rakstura un cita veida noziegumiem, draudēs deportēšana.

Cilvēki, kas ir notiesāti uz gadu vai ilgāku laika posmu cietumā, var tikt deportēti, pamatojoties uz pastāvošajiem likumiem, «neatkarīgi no izcelsmes», intervijā mediju grupai «Funke» norādīja ministrs.

Ķelnē Jaungada naktī pieredzētie masveida seksuāla rakstura uzbrukumi sievietēm, policijas bezspēcība un valsts lielāko mediju centieni noziegumus noklusēt Vācijas sabiedrībā izraisījuši šoku.

Sociālajos medijos labējā spārna komentētāji Ķelnes uzbrukumos vaino kancleres Angelas Merkeles valdību un tās īstenoto patvēruma meklētāju uzņemšanu.

Eiroskeptiķu partija «Alternatīva Vācijai» (AfD) uzbrukumus raksturo kā «katastrofālās patvēruma un migrācijas politikas šaušalīgās sekas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu