Budistu aizraušanās: bērniem līdzīgas lelles, kurās «iemiesojušies gari»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Taizemi pēdējo gadu laikā pārņēmis savāds fenomens - tūkstošiem cilvēku, māņticības dzīti, iegādājas bērniem līdzīgas lelles «Look Thep» jeb «bērnus eņģeļus». Māņticīgie budisti cenšas panākt, lai tajās «iemiesotos gari» un atnestu viņiem veiksmi. Šīs lelles tiek nēsātas apkārt, vestas uz īpašiem iesvētību dievkalpojumiem, kā arī ģērbtas un greznotas, raksta «Reuters».

Eksperti skaidro, ka pēdējo triju gadu laikā Taizeme kļuvusi par arvien modernāku un mūsdienīgāku valsti, tomēr zināmā sabiedrības daļā joprojām dziļi iesakņojusies dažāda veida māņticība, kā arī aizraušanās ar animismu, astroloģiju un «melno maģiju».

«Look Thep» kļuvuši īpaši izplatīti ekonomiski un politiski grūtajā laikā, kādu Taizeme piedzīvo pēdējos gados. Lelles veidotas mazu bērnu izmērā, un tās brīvi pieejamas iegādei vietējos veikalos un internetā.

Iegādājušies lelli, māņticīgie taizemieši cenšas panākt, lai tajā «iemiesotos gars», kas varētu atnest īpašu veiksmi.

«Ekonomika patlaban ir sliktā stāvoklī. Visiem vajadzīgs kaut kas, kam ticēt,» fenomenu skaidro 49 gadus vecā Mananja Bonme. Sieviete pati gūst ienākumus no šādu leļļu tirgošanas un apgalvo, ka to spēkam tic arī pati. Ne velti «Look Thep» viņai mājās ir arī pašai.

Mananja tic, ka tieši lelle, kurai dots vārds Nonga Petča, viņai palīdzējusi uzvarēt loterijā - laimīgos skaitļus viņa esot uzzinājusi sapnī.

Taizemes veselības aprūpes iestādes garīgās veselības departamenta ģenerāldirektora vietnieks Panpinoms Vipulakorns leļļu fenomenu skaidro tieši ar slikto ekonomisko situāciju: «Taizemes sabiedrībā vienmēr bijušas grupas, kurām ir šāda veida ticība.

Un ekonomiska rakstura raizes šos viņu uzskatus tikai veicina. Es nedomāju, ka šiem ļaudīm ir garīga rakstura problēmas.» Viņš šo parādību uzskata par parastu māņticību.

Katrai lellei tiek dots vārds, kas bieži saistīts ar vēlmēm, ko lelles īpašnieks vēlas piepildīt. «Mana dzīve ir ļoti mainījusies uz labo pusi. Kad viņu apskauju, es zinu, ka tā ir mīlestība. Es viņai nemitīgi stāstu, ka viņu mīlu,» - tā 45 gadus vecā skaistumkopšanas salona īpašniece Natsuda Jantabtima. Lelle vārdā Nong Ruay Jung jeb «tik bagātais bērns» viņas īpašumā ir jau astoņus mēnešus.

Taizemes premjers komentē leļļu fenomenu

Veiksmi nesošo leļļu fenomens kļuvis tik izplatīts, ka to komentējis pat Taizemes premjerministrs. Viņš aicinājis cilvēkus neiegādāties lelles, ja viņi tās nevar atļauties.

Un «veiksmīgā» lelle nereti nav lēts prieks - lētākie eksemplāri maksā ap 40 ASV dolāru, bet par dārgākajām var nākties šķirties pat no naudas summas, kas līdzvērtība 800 ASV dolāriem.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu