Kerijs: Krievijai jāpārtrauc gaisa triecieni Sīrijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien pieprasīja, lai Krievija pārtrauc gaisa triecienus pret Sīrijas opozīciju, tādā veidā netieši vainojot Maskavu neveiksmīgajās Sīrijas miera sarunās.

Pirms Londonā paredzētās konferences par humāno palīdzību Sīrijai viņš sacīja, ka aicinājis Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu uz «spēcīgu» diskusiju.

Stāvot blakus Lielbritānijas ārlietu ministram Filipam Hemondam, Kerijs lasīja decembrī pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju numur 2254, kas aicina uz tūlītēju uguns pārtraukšanu.

«Krievijai, tāpat kā visām pusēm, ir pienākums to pildīt,» paziņoja valsts sekretārs.

«Man šorīt bija saruna ar ārlietu ministru Lavrovu. Mēs apspriedāmies un vienojāmies, ka mums jāapspriež, kā īstenot uguns pārtraukšanu,» atklāja Kerijs, paužot pārliecību, ka Sīrijas konfliktā iesaistītajām pusēm ir jāļauj aplenktajām teritorijām piegādāt humāno palīdzību.

Jau vēstīts, ka ANO īpašais sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura trešdien paziņoja, ka sarunās par Sīrijas konflikta izbeigšanu līdz 25.februārim tiek izsludināts «pagaidu pārtraukums».

Viņa paziņojums izskanēja pēc vairākas dienas ilgām veltīgām sarunām, kuru mērķis bija sākt netiešas sarunas starp Sīrijas valdību un opozīciju.

Uz sarunām Ženēvā bija ieradušies Sīrijas valdības pārstāvji un opozīcijas jumta organizācija Augstākā Sarunu komiteja (HNC).

HNC paziņojusi, ka aplenktajām pilsētām ir jāpiegādā humānā palīdzība, jāpārtrauc bombardēšana un jāatbrīvo karagūstekņi. To arī saniknoja fakts, ka sarunu laikā Sīrijā notiek plaša valdības spēku sauszemes operācija, ko atbalsta spēcīgi Krievijas aviācijas triecieni.

Savukārt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdības delegācija sūdzējās, ka HNC ir neorganizēta, nav nosaukusi savus sarunu vedējus un tajā pārstāvētas personas, kuras Damaska uzskata par «teroristiem».

Iepriekš plānots, ka sarunu process ilgs sešus mēnešus.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu