Fotostāsts: Cilvēces glābiņš - bunkurs Norvēģijā, kur glabā visu sēklu paraugus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/calflier001

Svalbarda ir nomaļa ahipelāga sala Norvēģijā, kas atrodas 1300 kilometrus no Ziemeļpola. Šajā nepieejamajā vietā teju mūžīga sasaluma apstākļos atrodas bunkurs, kurš kādreiz varētu būt atslēga visas cilvēces izdzīvošanai. Bunkurā tiek glabāti gandrīz visu augu sugu sēklu paraugi.

Svalbardas blogālais sēklu bunkurs ir starptautiska gēnu banka, kas darbojas kopš 2008. gada. Ēka radīta tā, lai maksimāli pasargātu sēklu paraugus (piemēram, pupiņas, rīsi, graudi) pret baisākajām kataklizmām, kas kādreiz varētu piemeklēt cilvēci, tajā skaitā kodolkarš vai masu epidēmija.

Svalbarda ir viens no ziemeļu visneapdzīvotākajiem rajoniem, kas slavens ar skarbo dabu, ledājiem un sasalušas tundras laukiem, pa kuriem klīst polārlāči, ziemeļbrieži un arktiskās lapsas.

Bunkurā atrodas visdažādāko augu sēklu «dublikāti», kuri atrodami arī citās gēnu bankās visā pasaulē. Svalbarda ieplānota kā galējā rezerves banka, ja pasauli piemeklētu liela mēroga reģionāla vai globāla krīze.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu