Spānijā koalīcijas sarunas nonāk strupceļā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijas sociālistu un kreiso ekstrēmistu partijas «Podemos» («Mēs varam») sarunas par valdības koalīcijas izveidošanu piektdien nonākušas strupceļā. «Podemos» līderis Pablo Iglesiass paziņoja, ka nerisinās sarunas ar Sociālistisko strādnieku partiju (PSOE), ja tā turpinās runāt ar centrisko partiju «Ciudadanos» («Pilsoņi»).

Šo ultimātu sociālistu līderis Pedro Sančess, kuram karalis Felipe VI uzticējis valdības veidošanu, noraidījis.

Valdības veidošana Sančesam tika uzticēta otrdien, bet jau uzreiz bija dzirdamas skeptiskas balsis par sociālistu līdera iespējamajiem panākumiem veiksmīgi tikt galā ar šo uzdevumu.

Spānija dzīvo bez pilnīgi rīcībspējīgas valdības kopš 20.decembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, un līdzšinējās sarunas par jauna kabineta veidošanu bijušas neveiksmīgas.

Pēc pirmās sarunu kārtas karalis valdības veidošanu uzticēja līdzšinējam premjerministram Mariano Rahojam, jo viņa pārstāvētā konservatīvā Tautas partija (PP) vēlēšanās ieguva visvairāk balsu.

Taču PP vēlēšanās zaudēja absolūto vairākumu, un, trūkstot citu partiju atbalstam, Rahoja kabinetam nebija cerību izturēt parlamenta uzticības balsojumu.

Otrdien Rahojs karalim atkārtoti apstiprināja, ka viņam joprojām nav vairākuma likumdevēju sapulcē, un tāpēc Felipe atkārtoti viņu vairs neizraudzījās.

Teorētiski sociālisti varētu nodrošināt vairākumu, piekrītot sadarbībai ar «Podemos» un ar citām kreisajām vai reģionālajām partijām, taču starp sociālistiem un kreisajiem ekstrēmistiem pastāv nopietnas domstarpības vairākos svarīgos jautājumos, tostarp par iespējamo neatkarības referenduma rīkošanu Katalonijā.

Ņemot vērā līdz šim nepieredzēto parlamenta fragmentāciju, nepieciešams panākt, lai valdības programmu atbalstītu vismaz četras partijas, kamēr vairākas citas uzticības balsojumā vismaz atturētos.

Saskaņā ar Spānijas konstitūciju valdības veidošanai atvēlēto divu mēnešu atskaite sākas no brīža, kad parlamentā noticis pirmais uzticības balsojums. Ja divi mēneši paiet, bet valdību joprojām nav izdevies izveidot, tiek izsludinātas ārkārtas vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu