Bulgārija ļauj NATO aizsargāt savu gaisa telpu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bulgārijas parlaments piektdien nobalsojis par likumu, ar kuru NATO kara lidmašīnām atļauts sniegt palīdzību tās gaisa telpas aizsardzībā. Pēc asām debatēm likums tika pieņemts, 96 deputātiem balsojot «par» un 34 «pret».

Opozīcijā esošie sociālisti un ultranacionālisti pret priekšlikumu bija noskaņoti ļoti kritiski un dēvēja to par «nacionālās suverenitātes pārkāpumu».

«Gaisa telpas aizsardzību nodrošinās vai nu Bulgārijas armija patstāvīgi, vai arī, sadarbojoties ar sabiedroto valstu bruņotajiem spēkiem,» tagad lasāms labotā aizsardzības likuma tekstā.

Kaimiņvalsts Rumānija jau pirms dažiem mēnešiem atļāva NATO veikt tās gaisa telpas aizsardzību.

Kā NATO dalībvalstij Bulgārijai ir pienākums uzturēt labā tehniskā kārtībā vismaz vienu eskadriļu ar 12 lidmašīnām.

Tomēr šobrīd labā tehniskā kārtībā ir tikai četri no Bulgārijas 19 iznīcinātājiem MiG-29, kas ražoti vēl Padomju Savienībā.

Neraugoties uz Maskavas izteikto nepatiku, Sofija pērn parakstīja vienošanos ar Varšavu par sešu tās iznīcinātāju remontēšanu Polijā. Šādi rīkojoties, Bulgārija cer mazināt savu atkarību no Krievijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu