EP prezidents: Lielbritānija nedrīkst radīt precedentu Eiropai «a la carte»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijai draud pretestība no partneriem Eiropā saistībā ar plāniem reformēt Eiropas Savienību (ES) pirms gaidāmā referenduma par tās tālāku dalību blokā, brīdināja Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs un norādīja, ka nevajadzētu gaidīt precedentu «Eiropai «a la carte«».

Šulcs apsveica Lielbritānijas centienus palielināt ES konkurētspēju, tomēr norādīja, ka citas prasības «radītu bīstamu precedentu Eiropai «a la carte«», ka valstis var ignorēt ES aspektus, kuri tām nepatīk.

«Eiropas Parlaments pretosies» reformām, Šulcs solīja Londonas Ekonomikas skolas (LSE) studentiem.

Vācijas politiķis arī kritizēja Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona aicinājumu atzīt, ka ES ir vairāk nekā viena valūta.

«Savienības valūta ir eiro, līgumi ir ļoti skaidri šajā jautājumā, un līgumi arī garantē izņēmuma statusu Lielbritānijai,» atgādināja Šulcs.

«Piešķirt «de facto» veto tiesības jebkurai ES Padomes dalībvalstij jautājumos par eiro zonu nav pieņemami» un tas var «paralizēt eiro zonu», piebilda EP prezidents.

Viņš atklāja, ka Kamerons tikšanās laikā piektdien viņam ir teicis, ka Lielbritānijas mērķis nav traucēt eiro zonai.

Šulcs atklāja, ka Lielbritānijā patiešām valda satraukums par tās pretrunīgi vērtēto prasību samazināt sociālo atbalstu migrantiem no citām ES dalībvalstīm.

«Ja [iedzīvotāju] kustība rada praktiskas problēmas, ja ir sistemātiski pārkāpumi, ja skolas ir pārpildītas un slimnīcas pārslogotas, kā to apgalvo Lielbritānijas valdība, protams, šīs problēmas ir jārisina,» viņš klāstīja.

«Tomēr risinājuma rezultātā nedrīkst diskriminēt ES pilsoņus,» uzsvēra EP prezidents.

Kamerons ir solījis, ka līdz 2017.gada beigām tiks sarīkots referendums par Lielbritānijas dalību ES. Tas varētu notikt jau jūnijā.

Iespējamā Lielbritānijas aiziešana no ES ir jaunākā krīze, kas skārusi bloku, un Šulcs aicināja vēlētājus Lielbritānijā atbalstīt palikšanu ES.

«Mums, eiropiešiem, pašlaik ir jāturas kopā ciešāk nekā jebkad,» viņš teica.

«Daudzi mani kolēģi aiz slēgtām durvīm saka, ka nevajag apturēt ripojošu akmeni. Ja briti vēlas aiziet, ir jāļauj viņiem aiziet,» stāstīja Šulcs, tomēr uzsvēra, ka «Eiropai ir vajadzīga Lielbritānija ar tās ārpolitikas pieredzi un ietekmi, tās atvērto tirgus politiku un tās tirdzniecības vēsturi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu