ES «Dezinformācijas apskats»: Krievijas mediji aktīvi pievēršas bēgļu tematikai un Ukrainai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzhavakhadze Zurab / ITAR-TASS

Eiropas Savienības (ES) izveidotās «East StratCom Task Force» komandas iknedēļas izdevumā «Disinformation Review» («Dezinformācijas apskats») pieminētas arī atsevišķas Krievijas mediju publikācijas, kuras veltītas bēgļu tematikai un Ukrainai.

Iknedēļas izdevumā, kurā tiek apkopota dezinformācija, kas lielākoties nāk no Krievijas medijiem, cita starpā pieminēta arī ziņa, ka kāds bēglis Vācijas galvaspilsētā Berlīnē zem vilciena pagrūdis divdesmit gadus vecu meiteni. Atspēkojumā gan norādīts, ka nozieguma veicējs nav bijis bēglis.

Savukārt Krievijas medijs «Sputnik» šā gada janvāra beigās ziņojis par masveida protestu Helsinkos pret bēgļiem, ilustrējot to ar attēlu, kurā redzami vairāki tūkstoši cilvēku. Kā norādīts dezinformācijas atspēkojumā, izmantotais attēls patiesībā attēlo Somijas hokeja līdzjutējus pēc uzvaras pār Krievijas izlasi.

Tāpat tiek ziņots, ka Ukrainā notikušais Maidans esot bijis apvērsumus, kuru «režisēja» spēki no Rietumiem, savukārt pati Ukraina pieder Krievijai. Dezinformācijas piemērā arī vērsta uzmanība, ka Kijeva patiesībā esot ļoti laimīga par tai sniegto iespēju izpostīt Donbasā esošo infrastruktūru. Informācijas atspēkojumā gan norādīts, ka šāda veida dezinformācija bez pierādījumiem tiek publicēta regulāri.

Turpinot par Ukrainu, vērsta uzmanība arī uz atkārtotām publikācijām, kurās to autori cenšas pierādīt, ka tieši Ukraina, nevis Krievija, neievēro Minskas vienošanās, kā rezultātā cieš paši Ukrainas iedzīvotāji. Kādā publikācijā pat vēstīts, ka ASV «apvērsumu» Ukrainā plānojušas vismaz divus gadus iepriekš, taču arī šai informācijai netiek sniegti nekāda veida pierādījumi.

Dezinformācija novērota arī publikācijās par teroristisko organizāciju «Islāma valsts» jeb «Daesh». Tajās pausts, ka Krievijas izlūkdienests informējis Ukrainas kolēģus, ka teroristi plāno uzbrukumus Ukrainai. Ukrainas drošības dienests gan noraidījis šādu informāciju, skaidrojot, ka šāda saziņa ar Krievijas slepenajiem dienestiem nenotiekot vispār.

Krievijas medijos arī parādījušās ziņas, ka «Islāma valsts» līderi plānojot nolaupīt Krievijas pilsoņus, kuri apmeklē Turciju. Turklāt nolaupītie Krievijas pilsoņi tikšot izmantoti publiskiem nāvessodiem un «dzīvajiem aizsargiem» cīņās ar Sīrijas valdību un koalīcijas spēkiem. Arī šai informācijai nav gūti nekāda veida pierādījumi.

Jau vēstīts, ka dezinformācijas apskatā arī iekļauta publikācija, ka Harkovā atrodas slepena laboratorija, kurā ukraiņi ar ASV palīdzību rada vīrusa infekcijas. Kādā no gadījumiem notikusi vīrusa izplatīšanās, kas izskaidrojot nesenos elpošanas ceļu saslimšanas gadījumus. Apskatā gan uzsvērts, ka izteiktajiem pieņēmumiem nav sniegti nekāda veida pierādījumi.

Minētās ziņas kontekstā arī vērsta uzmanība uz dezinformācijas piemēriem, kuri vēsta, ka ārpus Harkovas miruši 20 Ukrainas karavīri, savukārt 200 tikuši hospitalizēti ar Kalifornijas gripas vīrusu. Dezinformācijas atspēkojumā gan vērsta uzmanība, ka nevienam no vairākos medijos un vietnēs publicētajiem stāstiem nav pierādījumu. Tāpat nav konstatētas masveida saslimšanas vai vīrusa izplatība Ukrainas karavīru vidū. Arī Ukrainas Aizsardzības ministrijai par šādiem gadījumiem nav informācijas.

Krievijas medijs «Sputnik» esot arī ziņojis, ka Armēnijas eksperti vīrusa «H1N1» izplatību un dažādu ar elpošanas traucējumiem saistīto infekciju straujo izplatīšanos saista ar kādu laboratoriju Gruzijā, kurā jau iepriekš esot radīti bioloģiskie ieroči, kā arī notiekot bīstami eksperimenti ar cilvēkiem un dzīvniekiem. Apskatā norādīts, ka arī «Sputnik» sniegtajai informācijai nav pierādījumu.

Iknedēļas izdevumā tiek publicēti dezinformācijas apkopojumi, kurus veic speciāla «mītu kliedēšanas» komanda, bet «East StratCom Task Force» tikai apkopo minēto informāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu