Ukraina paziņo, ka ir atrasti ieroči, kas 2014.gadā tika pavērsti pret demonstrantiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas izmeklētāji sestdien paziņoja, ka ir atraduši slēptuvi ar 24 šaujamieročiem, kas izmantoti 2014.gada februārī notikušo eiropeiski noskaņoto protestu apspiešanā, kā rezultātā tika gāzts prokrieviskais valsts prezidents Viktors Janukovičs.

Slēptuvē bija 23 Kalašņikova automātu rezerves daļas un viena augstas precizitātes šaujamieroča detaļas. Ieroči bija izsniegti policijas specvienībai «Berkut», kas tagad ir likvidēta, paziņoja Ukrainas Drošības dienests.

Dienesta un prokuratūras pārstāvji žurnālistiem teica, ka šaujamieroči bijuši aprakti Kijevas pievārtē. Pirms tam ieroči bijuši iegremdēti netālu esošajā ezerā, un ir nodzēsti to sērijas numuri.

Ieroči bija izsniegti «Berkut» darbiniekiem, kas 2014.gada 20.februāri bija izvietoti Kijevas centrālajā Neatkarības laukumā (Maidanā), kad tika nogalināti apmēram 50 demonstrantu, paziņoja amatpersonas.

Tomēr būs nepieciešamas tālākas pārbaudes, lai apstiprinātu, vai šie ieroči patiešām ir izmantoti, paziņoja Sergi Gorbatjuks, kurš prokuratūrā atbildīgs par šīs lietas izmeklēšanu.

Vardarbīgā vēršanās pret demonstrantiem bija izšķirošs brīdis tautas nemieros pret Janukoviču, kurš izraisīja tautas sašutumu, noraidot ierosināto asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, tā vietā izvēloties veidot ciešākas Ukrainas attiecības ar Krieviju.

Vairāk nekā simt cilvēku gāja bojā vardarbībā Kijevas centrā. 2014.gada 22.februārī Ukrainas parlaments nobalsoja par Janukoviča atcelšanu no amata. Viņš aizbēga uz Krieviju.

Rietumnieciski noskaņotā valdība, kas nāca pie varas pēc tam, solīja noskaidrot, kas deva rīkojumu un kas īstenoja šaušanu uz demonstrantiem.

«Berkut» aģenti ilgstoši ir tikuši apsūdzēti par šaušanu uz demonstrantiem, un vienība tagad ir likvidēta.

Tomēr izmeklēšana turpinās un neviens par notikušo nav tiesāts. Lēnais process izpelnījies kritiku gan Ukrainā, gan ārpus tās.

Starptautiskās tiesību aizstāvības organizācijas «Amnesty Internationa» pārstāve Ukrainā Tetjana Mazura paziņoja, ka ieroču atklāšana ir nozīmīga, «bet ar to nepietiek». Viņa brīdināja, ka «izmeklētājiem būs ļoti grūti» pierādīt, ka ieroči tika izmantoti pret protestētājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu