Francijas bijušo budžeta ministru sāk tiesāt par nodokļu krāpniecību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bijušais Francijas budžeta ministrs Žeroms Kaizaks, kurš 2013.gadā atkāpās saistībā ar viņam piederošu slepenu Šveices bankas kontu, no pirmdienas tiek tiesāts par nodokļu krāpniecību.

63 gadus vecajam eksministram draud cietumsods līdz septiņiem gadiem un divu miljonu eiro naudassods, ja viņš tiks atzīts par vainīgu savas peļņas nobēdzināšanā ārzonā. Peļņu guva matu pārstādīšanas uzņēmums, kas piederēja Kaizakam un viņa nu jau bijušajai sievai Patrisijai Menārai.

Kaizaka skandāls ir pirmais no vairākiem, kas aptraipījuši Francijas prezidenta, sociālista Fransuā Olanda administrāciju. Olands bija apsolījis no korupcijas brīvu valdību pēc tam, kad viņš 2012.gada maijā nomainīja prezidenta amatā Nikolā Sarkozī, pret kuru bija uzsāktas vairākas izmeklēšanas par korupciju.

Olands sākumā bija atbalstījis Kaizaka liegšanos pēc tam, kad ziņu vietnē «Mediapart» 2012.gada decembrī tika pausti apgalvojumi par to, ka Kaizakam līdz 2010.gadam bijis konts Šveices bankā UBS, kuru viņš neesot deklarējis Francijas nodokļu iestādēs, šādi pārkāpjot likumu.

«Mediapart» arī tika apgalvots, ka šā konta saturs esot pārskaitīts uz Singapūru. Ziņu vietnē arī tika ievietots audioieraksts, kurā Kaizaks sarunā ar savu palīgu paudis bažas par UBS konta nākšanu gaismā, bet apgalvojis, ka esot «ticis galā ar šo jautājumu».

Kaizaks toreiz ierosināja lietu pret «Mediapart» par apmelošanu. 2013.gada martā viņš tomēr atkāpās no amata pēc prokuroru paziņojuma, ka ir sākta izmeklēšana par Šveices bankas kontu, kuru viņš esot izmantojis aktīvu slēpšanai no nodokļu iestādēm.

Kaizaks kā ministrs bija civilprasītājs izmeklēšanā pret Francijas rezidentiem, kas tiek turēti aizdomās par aktīvu turēšanu ārvalstīs, lai izvairītos no Francijas nodokļiem.

2013.gada aprīļa sākumā divas nedēļas pēc demisijas Kaizaks atzina, ka viņam aptuveni 20 gadus bijis Šveices bankas UBS konts, kuru viņš izmantojis līdzekļu slēpšanai no nodokļu iestādēm. Kontā bijuši apmēram 600 tūkstoši eiro, kurus viņš neesot aizticis vairāk nekā desmit gadus. «Es biju iekļuvis melu spirālē un nomaldījos. Vainas apziņa mani ir sagrāvusi,» bija sacīts eksministra paziņojumā.

Šis skandāls pamudināja Olandu likt savas valdības ministriem sniegt ziņas par personīgo mantu. Pirms tam Francijā valsts amatpersonu personīgie finanšu līdzekļi reti tika apspriesti, jo tos uzskatīja par privātu lietu.

Kaizaka lietā ir apsūdzēta arī viņa bijusī sieva dermatoloģe Patrisija Menāra, kā arī viņu konsultanti – Šveices baņķieris Fransuā Reils un Dubaijā bāzētais advokāts Filips Umāns.

Prāva notiek arī pret Reila Ženēvas banku, kas 2009.gadā esot palīdzējusi Kaizakam pārskaitīt līdzekļus uz Singapūru, slēpjot tos no Francijas nodokļu iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu