Īrijā vecāki par bērnu neiešanu uz skolu var nonākt cietumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā laikā daudz tiek runāts un rakstīts par Latvijas pilsoņu dzīvi ārvalstīs saistībā ar jautājumu par bērnu audzināšanu, respektējot mītnes zemes tradīcijas un ievērojot likumus. Lai ģimenes nesaskartos ar problēmām, kas var novest pat pie bērnu izņemšanas un nodošanas ārpusģimenes aprūpē, jāzina likums, raksta portāls «Baltic Ireland».

Īrijā vienā no likumiem noteikts, ka vecāki juridiski ir atbildīgi par to, lai viņu bērni apmeklētu skolu, un par šā likuma pārkāpšanu var nākties arī stāties tiesas priekšā.

Par nespēju vai atteikšanos nodrošināt bērnu ierašanos skolā pērn desmit vecāki nonāca cietumā, deviņiem tika piespriests naudas sods un pieci nonāca probācijas dienesta uzraudzībā. Kopumā 2015. gadā 176 vecāki bija uzaicināti ierasties tiesās sakarā ar vairāk nekā 100 bērnu kavējumiem, un līdz šim 24 gadījumos vecāki tikuši sodīti.

Vienā no jaunākajiem gadījumiem tiesa gan māti, gan tēvu sodīja ar mēnesi ilgu cietumsodu par izvairīšanos no viņu juridisko saistību – nodrošināt bērnu ierašanos skolā – pildīšanas. Gan vecāki, gan viņu bērns - pusaudzis, uzzinot spriedumu, tiesā izplūda asarās.

15 gadus vecais zēns lūdza nesūtīt uz cietumu viņa vecākus, taču tiesnesis norādīja, ka «viena mēneša apcietinājums tiešām ir nenozīmīgs salīdzinājumā ar to, kā izglītības trūkums ietekmēs zēnu visu viņa pārējo dzīvi». Viņš arī piebilda, ka zēnam bija jābūt skolā, nevis tiesas sēdē, un tas tikai parāda to, cik bezatbildīgi ir viņa vecāki.

Šis piemērs šķiet biedējošs, taču tas raksturo represijas, ko pēdējo desmit gadu laikā īsteno ģimenes lietu aģentūra TUSLA, cīnoties ar vecākiem, kuri vai nu atsakās, vai nespēj nodrošināt to, ka viņu bērni apmeklē kādu no formālās izglītības iestādēm. Aģentūras speciālisti norāda, ka cietumsodi parasti tiek piemēroti tikai visekstremālākajos gadījumos. Lai gan piespriestais termiņš var būt līdz pat mēnesim, vairumā gadījumu vecāki tiek atbrīvoti pēc dienas vai divām. Dažreiz pietiek tikai piedraudēt vecākiem ar tiesu un iespējamo nonākšanu cietumā vai ar 634 eiro naudas soda vai papildu naudas soda par 254 eiro par katru bērna nokavēto skolas dienu uzlikšanu, lai piespiestu viņus nodrošināt, ka bērni apmeklē skolu, norāda TUSLA pārstāvji.

Pirmo reizi vecāki šāda pārkāpuma dēļ cietumā tika ieslodzīti divos no 34 apsūdzību gadījumiem 2006. gadā, bet kopš tā laika tiesā nonākušo vecāku skaits pieaudzis pieckārt.

2014. gadā vecākiem tika nosūtītas 150 pavēstes attiecībā uz 92 bērniem, 13 vecāki nonāca cietumā un 19 tika sodīti ar naudas sodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu