Dienvidsudānā vismaz 40 000 cilvēku draud bada nāve

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidsudānas kara zonās vismaz 40 000 cilvēku draud bada nāve, pirmdien paziņojušas Apvienotās Nācijas, aicinot karojošās puses atļaut palīdzības piegādes.

ANO norādīja, ka situācija kļūst arvien ļaunāka un šobrīd palīdzība nepieciešama jau vairāk 2,8 miljoniem cilvēku, proti, gandrīz ceturtajai daļai valsts.

«Gandrīz 25% valsts iedzīvotāju steidzami nepieciešama palīdzība ar pārtiku, un vismaz 40 000 cilvēku atrodas uz katastrofas sliekšņa,» teikts ANO Pārtikas un zemkopības organizācijas (FAO), ANO bērnu aģentūras UNICEF un Pasaules Pārtikas programmas (WFP) kopīgajā paziņojumā.

«Ģimenes dara visu, ko spēj, lai izdzīvotu, bet tagad tām sāk trūkt variantu,» sacīja UNICEF pārstāvis, piebilstot, ka daudzi apgabali, kur situācija ir visbēdīgākā, drošības situācijas dēļ nav pieejami.

Pēdējā Integrētās pārtikas drošības klasifikācijas (IPC) ziņojumā, kas iznāca oktobrī, bija teikts, ka Dienvidsudānā, nesaņemot palīdzību, pastāv «konkrēts bada risks».

Pilsoņkarš Dienvidsudānā plosās jau ilgāk nekā divus gadus. Armija un kaujinieki regulāri apsūdz viens otru kara noziegumos un augustā ar starptautisko palīdzību panāktā pamiera pārkāpšanā.

IPC vērtē badu piecu punktu skalā, kur pieci ir «katastrofa».

Pirms gada badu Dienvidsudānā izdevās novērst tikai pēc plašas palīdzības aģentūras iejaukšanās.

Vissmagākā situācija ir Vienotības štatā, valsts ziemeļos, kur reiz atradās valsts lielākās naftas ieguves, bet tagad norisinās asiņainas kaujas.

ANO secinājusi, ka situācija ir sevišķi uztraucoša, jo pārtikas trūkums saasinājies pēc ražas novākšanas, kad teorētiski cilvēkiem vajadzētu būt vislabāk nodrošinātiem. ANO bažījas, ka «bada sezona» šogad sāksies ātrāk un ilgs ilgāk nekā parasti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu