Lielbritānijas valdība: Aiziešanai no ES var būt pretējs efekts - vēl vairāk imigrantu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) var nozīmēt tūkstošiem imigrantu pēkšņu ierašanos valsts dienvidu piekrastē, pirmdienas vakarā brīdināja valdība, pastiprinot retoriku kampaņā pirms gaidāmā referenduma par valsts dalību ES.

Lielbritānijas aiziešana no ES jeb tā dēvētā «Brexit» varētu graut Francijas un Lielbritānijas divpusēju vienošanos, kura ļauj Lielbritānijai veikt robežkontroles pasākumus Francijas teritorijā, apturot daudzus migrantus, sacīja premjerministra Deivida Kemerona preses sekretārs.

«Ja Lielbritānija atstās ES, tad nav nekādas garantijas, ka šie kontroles pasākumi saglabāsies,» reportieriem ikdienas preses konferencē teica Kemerona preses sekretārs.

«Ja šo kontroles pasākumu nebūs, tad nekas neatturēs tūkstošiem cilvēku pēkšņi šķērsot Lamanšu, ierasties Kentā un pretendēt uz patvērumu,» viņš sacīja. Kenta ir grāfiste Anglijas dienvidaustrumu piekrastē.

2003.gadā toreizējie Francijas un Lielbritānijas iekšlietu ministri Nikolā Sarkozī un Deivids Blankets parakstīja Letukē robežlīgumu pēc nekārtībām, kas bija notikušas Sangates migrantu nometnē pie Kalē pilsētas.

Šis līgums ļāva īstenot abu valstu kopīgus robežkontroles pasākumus Lamanša piekrastes ostās Francijā, mazinot spiedienu uz Lielbritānijas robežsardzi. Šo spiedienu radīja tūkstošiem migrantu no Sangates, kuri ik dienu mēģināja iekļūt vilcienos, kas pa Lamanša tuneli dodas uz Lielbritāniju.

«Francijā ir opozīcijas politiķi, kas labprāt saplēstu šo lielisko līgumu, kas mums ir ar Franciju,» pirmdien teiktā runā sacīja Kemerons. «Es nedomāju, ka mums vajadzētu dot šiem politiķiem jebkādu attaisnojumu to darīt,» viņš piebilda.

Francijas ziemeļos daudzi uzskata, ka britu robežkontroles izbeigšana Francijā nozīmētu beigas tādām migrantu nometnēm kā bēdīgi slavenie «Džungļi» Kalē, kā arī mazinātos Francijas policijas slogs.

Francijas Ziemeļu-Padekalē-Pikardijas reģiona padomes prezidents no opozīcijā esošās labējās partijas «Republikāņi» Ksavjē Bertrāns paziņoja, ka šādi britu valdības izteikumi nozīmē to, ka šā līguma pārskatīšana «vairs nav tabu», un raksturoja tos kā «pagrieziena punktu».

Brīdinājumu par iespējamo imigrācijas pastiprināšanos noraidīja pret palikšanu ES vērstās kampaņas dalībnieki, uzsverot, ka šo līgumu neietekmēs Liebritānijas statuss attiecībā uz dalību ES.

Viens no kampaņas «Leave.EU» («Atstāt ES») dibinātājiem Arons Benkss apsūdzēja Kemeronu «panikas celšanā».

«Vienošanās par migrantu kontroli Kalē mums ir ar Franciju, nevis ar ES. Nav iemesla, lai tā mainītos, [Lielbritānijai] aizejot no ES,» sacīja Benkss.

Imigrācija daudziem britiem ir galvenais jautājums debatēs pirms referenduma par dalību ES, kurš var tikt sarīkots jau šogad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu