Sīrijā aplenkumā atrodas vairāk nekā miljons cilvēku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāk nekā miljons Sīrijas iedzīvotāju atrodas aplenktajos rajonos, teikts jaunā ziņojumā «Siege Watch», kuru publicējusi Nīderlandē bāzētā palīdzības organizācija PAX un Vašingtonā bāzētais Sīrijas Institūts.

Šis ziņojums ir izaicinājums ANO, kuras aplēsēs minēts uz pusi mazāks aplenkto sīriešu skaits un kuru dažas humānās palīdzības organizācijas apsūdz mēģinājumos parādīt Sīrijas krīzi kā mazāk nozīmīgu.

Sīrijā aplenkto iedzīvotāju liktenis ir svarīgs jautājums miera sarunās Ženēvā, kuras pagājušonedēļ tika pārtrauktas, bet kuras paredzēts atsākt līdz 25.februārim. Opozīcijas pārstāvji sarunās uzstāj, ka Sīrijas valdības spēkiem jāizbeidz civiliedzīvotāju aplenkšana, pirms sarunas varētu sākties pa īstam.

Jaunais ziņojums «Siege Watch» nācis klajā mēnesi pēc tam, kad internetā ievietotas novājējušu bērnu un pieaugušo fotogrāfijas izraisīja starptautisku sašutumu un mudināja organizēt palīdzības piegādes dažām Sīrijas apdzīvotajām vietām.

Šajās fotogrāfijās parādīto Madajas pilsētu ANO tolaik nebija minējusi kā aplenktu. Humānās palīdzības darbinieki, kas janvārī tur ieradās, vēstīja par izkāmējušiem cilvēkiem un vecākiem, kas devuši bērniem miegazāles, lai apslāpētu bada sajūtu.

Ziņojumā «Siege Watch» teikts, ka 1,09 miljoni dzīvo 46 aplenktās apdzīvotās vietās Sīrijā. ANO uzskaitījusi 18 aplenktas apdzīvotās vietas.

Ziņojumā arī teikts, ka lielāko daļu aplenkuši Sīrijas valdības spēki Damaskas piepilsētās un Homsas pilsētā. Sīrijas austrumu pilsētā Deirezorā apmēram 200 tūkstošus cilvēku aplenkuši gan Sīrijas valdības spēki, gan džihādistu grupējums «Islāma valsts». Ir minētas arī divas kopienas, kuras aplenkuši bruņotie opozīcijas grupējumi.

«Parasti ir pārtraukta elektroapgāde un ūdensapgāde un ierobežota pieeja (ja tāda vispār ir) pārtikai, degvielai un medicīniskajai aprūpei,» teikts ziņojumā. Ir ziņots par nāves gadījumiem, ko izraisījis nepietiekams uzturs, slimības, hipotermija un saindēšanās ar pārtiku. Dažas kopiernas ir aplenktas mēnešiem vai pat gadiem ilgi.

Ziņojums balstās galvenokārt uz informāciju, ko sniegušas vietējās kontaktpersonas.

ANO janvārī ziņoja, ka Sīrijā aplenkti 486,7 tūkstoši cilvēku – par gandrīz 100 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā ANO aplēsē.

Palīdzības organizācija «Ārsti bez robežām» lēš, ka aplenktajos rajonos dzīvo 1,9 miljoni sīriešu, bet vēl 4,5 miljoni dzīvo «grūti pieejamos» rajonos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu