Pirmajā simboliskajā balsojumā Ņūhempšīrā Sanders «sagrauj» Klintoni

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar balsošanu trīs nelielās pilsētiņās otrdien sākušās priekšvēlēšanas Ņūhempšīrā, kurās abu lielāko ASV partiju pretendenti cīnās par tiesībām startēt rudenī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

(Papildināts viss teksts.)

Saskaņā ar tradīciju, kas tiek piekopta kopš 1960.gada, pie Kanādas robežas esošās Diksvilnočas iedzīvotāji pie balsošanas urnām devās tieši pusnaktī, un viņu balsojuma rezultāti kļuva zināmi jau dažas minūtes vēlāk.

Visas četras balsis, kas tikušas demokrātiem, ieguvis senators no Vērmontas Bērnijs Sanderss, kamēr bijusī pirmā lēdija Hilarija Klintone palikusi bešā.

Savukārt starp republikāņu pretendentiem trīs balsis ieguvis Ohaio gubernators Džons Keisiks, kamēr par favorītu - ekscentrisko miljardieri Donaldu Trampu - nobalsojuši divi Diksvilnočas reģistrētie vēlētāji.

Diksvilnočas balsojuma rezultāti reizēm tiek uztverti kā prognoze, kas liecina par balsošanas iznākumu visā štata teritorijā.

Pie balsošanas urnām pirms pārējiem vēlētājiem štatā šogad devušies arī Hārtslokeišnas un Milsfīldas iedzīvotāji.

Tikmēr citviet Ņūhempšīrā vēlēšanu iecirkņi durvis vērs tikai plkst.6.00 (plkst.13.00), un balsošana atkarībā no katras konkrētās vietas turpināsies līdz plkst.19.00 vai plkst.20.00.

Priekšvēlēšanas Ņūhempšīrā ir jau otrais balsojums ilgajā ASV prezidenta vēlēšanu kandidātu izraudzīšanās procesā, bet pirmais, kas notiek saskaņā ar parastām vēlēšanām raksturīgo procedūru. 1.februārī notikušajās priekšvēlēšanās Aiovā balsojums notika vēlētāju sapulcēs.

Kā ziņots, Aiovā starp republikāņu kandidātiem uzvarēja galēji konservatīvai senators Teds Kruss, Trampu atstājot otrajā vietā, bet demokrātu nometnē Klintone tikai par mata tiesu pārspēja Sandersu.

Saskaņā ar aptaujām Sanders, kura dzimtais štats atrodas Ņūhempšīrai kaimiņos, šajā pavalstī ievērojami apsteidz Klintoni, kamēr Tramps, tāpat kā visas valsts mērogā, ir pārliecinošā vadībā starp republikāņiem.

Tomēr Tramps arī pirms balsojuma Aiovā aptaujās apsteidza Krusu, un senators no Floridas Marko Rubio, kas Aiovā ierindojās trešajā vietā, parādījis sevi kā mazāk polarizējošu pretendentu salīdzinājumā ar abiem iepriekšminētajiem.

Ņūhempšīrā uz labākiem panākumiem nekā Aiovā cer arī Keisiks un Ņūdžersijas gubernators Kriss Kristijs, kam šajā pavalstī ir spēcīgas kampaņas organizācijas.

Analītiķi norāda, ka arī bijušais Floridas gubernators Džebs Bušs vēl nebūtu norakstāms kā pretendents - viņš sevi labi parādīja sestdien notikušajās debatēs.

Atšķirībā no Aiovas Ņūhempšīrā priekšvēlēšanas rīko štats, nevis partijas, un tajās var piedalīties visi reģistrētie vēlētāji, nevis tikai demokrāti vai republikāņi. Neatkarīgie vēlētāji, kas Ņūhempšīrā veido 43% no visa elektorāta, var balsot par jebkuru no abu partiju kandidātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu