ES dibinātājvalstis atbalsta «divu ātrumu» Eiropu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sešas valstis, kas ir Eiropas Savienības (ES) dibinātājas, otrdien apliecināja uzticību «vēl ciešākai savienībai», bet atzina, ka tas nozīmē atbalstu «divu ātrumu» Eiropai, jo ES dalībvalstis nav vienotas ciešākas integrācijas jautājumā.

«Divu ātrumu» ES jau ir realitāte tajā ziņā, ka tikai 19 no 28 ES dalībvalstīm ieviesušas eiro, lai gan visas dalībvalstis, izņemot Dāniju un Lielbritāniju, teorētiski apņēmušās tiekties uz pievienošanos eiro zonai.

Lielbritānija pieprasījusi, lai uz to netiktu attiecināts ES līgumos ietvertais «arvien ciešākas savienības» princips, un vēlas panākt ES reformas pirms referenduma par savu dalību šajā valstu blokā.

Ideja par «divu ātrumu» principa oficiālu atbalstīšanu ilgi bija tabu dziļākas integrācijas atbalstītājiem, kuri bieži uzsver, ka ES ir kā divritenis, kura līdzsvaru nodrošina tikai kustība uz priekšu.

ES dibinātājvalstu - Beļģijas, Francijas, Itālijas, Luksemburgas, Nīderlandes un Vācijas - ārlietu ministri neformālās sarunās Romā nāca klajā ar kopīgu komunikē, kurā atzina, ka ir «nobažījušies par Eiropas projekta stāvokli».

Ministri sacīja, ka ES saskaras ar «ļoti izaicinošiem laikiem» migrācijas krīzes un terorisma draudu dēļ.

Viņi uzstāja, ka uzskata par atbildi lielāku, nevis mazāku integrāciju, tomēr arī atzina, ka tam varētu nepiekrist visas dalībvalstis.

«Mēs stingri uzskatām, ka Eiropas Savienība paliek mūsu vislabākā atbilde šodienas izaicinājumiem un pieļauj atšķirīgus integrācijas ceļus,» teikts ministru komunikē.

«Mēs vēl arvien esam apņēmušies turpināt procesu, lai izveidotu vēl ciešāku savienību starp Eiropas cilvēkiem,» paziņoja ministri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu