Kerijs: Krievija, bombardējot Sīrijas opozīciju, liedz izbeigt konfliktu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien brīdināja Krieviju, ka tās īstenotā Sīrijas opozīcijas grupējumu bombardēšana var sagraut centienus atsākt sarunas par konflikta izbeigšanu.

Kerijam un Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam ceturtdien Vācijas pilsētā Minhenē paredzēts vadīt 17 valstu Sīrijas konflikta kontaktgrupu nolūkā atsākt sarunas.

ASV bažas par Krievijas īstenoto Sīrijas opozīcijas grupējumu bombardēšanu pieaugušas, baidoties, ka tās rezultātā opozīcija atteiksies pievienoties ANO rīkotajām sarunām.

«Bez šaubām, un to es jau iepriekš esmu teicis publiski, ka Krievijas aktivitātes Alepo un reģionā padara grūtāku sēšanos pie [sarunu] galda un nopietnu sarunu rīkošanu,» sacīja valsts sekretārs.

«Mēs esam aicinājuši Krieviju - un mēs atkal aicinām Krieviju pievienoties centieniem panākt tūlītēju uguns pārtraukšanu un panākt pilnīgu piekļuvi humānajai [palīdzībai],» viņš teica.

«Par to tiks runāts šajā sanāksmē, un šī sanāksme daudz pateiks par priekšā esošo ceļu,» piebilda Kerijs.

Vēlāk Kerija preses pārstāvis Džons Kērbijs norādīja, ka Minhenē paredzētajās sarunās jāpieņem lēmums par to, vai starptautiskajiem centieniem panākt mieru Sīrijā būs rezultāts.

Krievijas vēstnieks ASV Sergejs Kisļaks pirmdien atzina, ka būs grūti atsākt sarunas, bet par to vainoja Sīrijas opozīcijas «teroristus».

«Mums ir tikai viens uzdevums. Tas ir - tikt galā ar teroristiem. Tas nemainīsies,» teica vēstnieks, paužot pārliecību, ka opozīcijas sakaušana radīs vajadzīgos apstākļus politiskajam risinājumam Sīrijā.

Krievija parakstījusi decembrī pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju numur 2254, kas liek visām karojošajām pusēm nekavējoties pārtraukt uguni un atļaut piekļuvi humānās palīdzības organizācijām piegādāt pārtiku aplenktajiem civiliedzīvotājiem.

Krievija tomēr turpina bombardēt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pretiniekus, ļaujot režīma spēkiem atgūt jaunas teritorijas.

Jau vēstīts, ka ANO īpašais sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura 3.februārī paziņoja, ka sarunās par Sīrijas konflikta izbeigšanu līdz 25.februārim tiek izsludināts «pagaidu pārtraukums».

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu