Turcijas prezidents kritizē ASV atbalstu Sīrijas kurdiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdienas vakarā asi kritizēja sabiedroto ASV par atbalstu Sīrijas kurdu grupējumiem, kas ieņēmuši lidostu Alepo pilsētas tuvumā un cenšas veidot attiecības ar Krieviju.

Erdogans kvēlā un brīžiem sašutuma pilnā uzrunā apsūdzēja Vašingtonu «asinspirts» radīšanā reģionā, sadarbojoties ar kurdu grupējumiem, kurus Turcija uzskata par teroristu organizācijām.

ASV atbalsta Sīrijas kurdu Demokrātiskās savienības partiju (PYD) un tās kaujinieku grupējumu «Tautas aizsardzības vienības» (YPG) cīņā pret islāmistiem Sīrijā, bet Turcija uzskata PYD un YPG par teroristu grupējumiem, kas esot Turcijas kurdu nemiernieku grupējuma «Kurdistānas Strādnieku partija» (PKK) sabiedrotie.

«Hei, Amerika! Cik reižu mums tas jāsaka? Vai jūs esat ar mums vai ar teroristu grupējumiem PYD un YPG?» jautāja Erdogans.

«Tā kā jūs (ASV) nekad neesat atzinušas tos [par teroristu grupējumiem], reģions ir pārvērties par asinspirti,» sacīja Erdogans.

Turcijas prezidenta izteikumi pastiprina strīdu starp Vašingtonu un Ankaru par kurdu kaujinieku lomu cīņā pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» Sīrijā.

Šis strīds arī draud tālāk sarežģīt Sīrijas bruņotā konflikta risinājuma meklēšanu, radot plaisu starp abiem galvenajiem koalīcijas pret «Islāma valsti» dalībniekiem un kavējot miera procesu.

«Vai ir atšķirība starp PKK un PYD? Vai ir kāda atšķirība starp tām un YPG? Mums ir rakstisks pierādījums!» teica Erdogans.

«Sabiedrotie nesaka viens otram, ka mana ienaidnieka ienaidnieks ir mans draugs. Jums (ASV) jābūt principiem. Bet te nav principu,» turpināja Erdogans.

Turcija otrdien izteica protestu ASV vēstniekam Ankarā pēc ASV Valsts departamenta paziņojuma, ka Vašingtona neatzīst PYD par teroristu grupējumu un turpinās atbalstīt šīs partijas operācijas Sīrijā.

Ankara arī ir paudusi sašutumu par ASV prezidenta sūtņa Breta Makgerka pagājušās nedēļas vizīti Sīrijas kurdu pilsētā Kobanē, kur viņš tikās ar YPG kaujiniekiem.

«Pat vislabākie draugi nav vienisprātis par visu. Kurdu kaujinieki ir bijuši starp visveiksmīgākajiem cīņā pret «Daesh» («Islāma valsti») Sīrijā,» šonedēļ paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu