NATO nosūtīs kuģus patruļām pret bēgļu pārvadātājiem Egejas jūrā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO dalībvalstu ārlietu ministri vienojušies, ka alianses spēki varētu patrulēt Egejas jūrā, vēršoties pret nelegālajiem cilvēku pārvadātājiem, atsaucoties uz ASV aizsardzības ministra Eštona Kārtera teikto, vēsta BBC.

Egejas jūru nedrošās laivās regulāri mēģina šķērsot tūkstošiem bēgļu un imigrantu, no Turcijas cerot nonākt Grieķijā un tālāk citās Eiropas Savienības valstīs.

Aicinājumu patruļas Egejas jūrā nodrošināt NATO bija izteikusi Turcija, Vācija un Grieķija.

Kā informēja Kārters, NATO patlaban sākusi darbu pie konkrēta patruļu plāna izstrādes. Taču NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs informēja, ka pirmie kuģi uz Egejas jūru tikšot nosūtīti nekavējoties.

Pēc Kārtera teiktā, patruļas būšot vērstas pret «kriminālajiem sindikātiem, kas ļaunprātīgi izmanto šos nabaga cilvēkus».

Paziņojums izskanējis laikā, kad Briselē tiekas NATO dalībvalstu aizsardzības ministri. «Mērķim ir jābūt padarīt kontrabandistu ļaunprātīgo biznesu un nelegālo imigrāciju sarežģītāku, ja ne neiespējamu,» pirms divu dienu sarunām ar NATO kolēģiem Briselē sacīja Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena.

Novēros situāciju un glābs imigrantus

Iniciatīva paredz, ka NATO Egejas jūrā starp Grieķiju un Turciju varētu izvietot kuģus, kuri uzraudzītu ūdeņus un abu valstu atbildīgās iestādes informētu par Egejas jūrā notiekošo, kā arī apturētu nelegālo cilvēkpārvadātāju kuģus un laivas.

NATO izglābtie imigranti tiktu nosūtīti atpakaļ uz Turciju.

ANO bēgļu aģentūras aplēses liecina, ka šajā gadā vien pa jūras ceļiem Grieķijā ieradušies gandrīz 75 000 imigrantu un bēgļu.

Atbilstoši Eiropas Savienības (ES) robežaģentūras «Frontex» datiem pērn ES ieradušos nelegālo imigrantu skaits pārsniedz 1,2 miljonus. Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu