CIP: «Islāma valsts» lietojusi ķīmiskos ieročus un spēj tos ražot

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džihādistu grupējums «Islāma valsts» lietojis ķīmiskos ieročus, un šis grupējums arī spēj saražot nelielos daudzumos hlora un sinepju gāzi, paziņoja ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Džons Brenans.

«Mums ir vairāki gadījumi, kad «Islāma valsts» lietojusi ķīmiskos ieročus kaujaslaukā,» Brenans sacīja intervijā telekanāla «CBS News» ziņu programmai «60 minūtes». «CBS News» publicēja intervijas fragmentus pirms tās pilnīgas demonstrēšanas svētdien.

Saskaņā ar Brenana intervijā teikto CIP uzskata, ka «Islāma valsts» spēj nelielos daudzumos saražot sinepju vai hlora gāzi ieročiem.

«Ir ziņas, ka «Islāma valstij» ir pieeja ķīmisko ieroču pirmdaļiņām un munīcijai, ko tā var izmantot,» teica Brenans.

CIP vadītājs arī brīdināja par iespējamību, ka «Islāma valsts» mēģinātu eksportēt šos ieročus uz Rietumiem finansiāla labuma gūšanai.

«Es uzskatu, ka tam vienmēr ir potenciāls. Tāpēc ir tik svarīgi nogriezt dažādos transporta maršrutus un kontrabandas maršrutus, kurus viņi izmantojuši,» sacīja Brenans.

Ar līdzīgiem izteikumiem otrdien nāca klajā ASV izlūkdienestu priekšnieks Džeimss Klepers ASV Kongresa komitejas sēdē.

«Islāma valsts» ir arī lietojusi toksiskas ķimikālijas Irākā un Sīrijā, tostarp čulgas izraisošo sēra sinepju gāzi,» kongresmeņiem sacīja Klepers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu