Bin Ladens par teroraktiem ASV sācis domāt pēc 1999.gada Ēģiptes «Boeing» katastrofas

LETA/TASS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nodoms par 2001.gada 11.septembra teroraktu sarīkošanu starptautiskā teroristu organizāciju tīkla «Al Qaeda» līderim Osamam bin Ladenam radies pēc lidsabiedrības «EgyptAir» lidmašīnas 1999.gada katastrofas, kurā dzīvību zaudēja 217 cilvēki, atsaucoties uz grupējuma «»Al Qaeda» Arābijas pussalā» līdera Nasira al Vahaiši dienasgrāmatu ierakstiem, vēsta ASV telekanāls «Fox News».

Vahaiši, kurš savulaik bija viens no tuvākajiem bin Ladena līdzgaitniekiem, gāja bojā 2015.gada vasarā Jemenā ASV bezpilota lidmašīnas uzlidojumā.

«Fox News» izklāstījis Vahaiši dienasgrāmatu saturu, kas ievietotas tīmeklī 31.janvārī un 9.februārī.

Atbilstoši šai versijai bin Ladens rūpīgi sekojis līdzi reportāžām par «EgyptAir» lidmašīnas iegāšanos Atlantijas okeānā netālu no ASV austrumu piekrastes.

Bin Ladens, kā atceras viņa līdzgaitnieks, sevi nodarbinājis ar jautājumu, kāpēc katastrofas vaininieks - otrais pilots - lidmašīnu «Boeing» iegāzis Atlantijas okeānā, nevis ietriecis ēkās kādā no ASV pilsētām.

1999.gada 31.oktobrī pasažieru lidmašīna «Boeing 767», kas veica reisu Losandželosa-Ņujorka-Kaira, iegāzās Atlantijas okeānā 97 kilometrus uz dienvidiem no Masačūsetsas štata Nantaketas salas.

Katastrofu izraisīja otrā pilota tīšas darbības, secināja ASV eksperti. Viņš atslēdzis lidmašīnas dzinējus un iegāzis to okeānā.

Ēģiptiešu eksperti uzskatīja, ka lidmašīnai pārtraucis darboties autopilots.

2001.gada 11.septembrī teroristi pašnāvnieki sagrāba pasažieru lidmašīnas un ietrieca tās Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjos, kā arī Pentagona ēkā Virdžīnijas štatā. Ceturtais sagrābtais laineris nogāzās netālu no Šanksvilas, Pensilvānijā. Teroraktos dzīvību zaudēja 2966 cilvēki, vairāk nekā 6000 cilvēku tika ievainoti.

Par teroraktu organizētāju tika atzīts «Al Qaeda».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu