Nometnēs Sīrijā pie Turcijas robežas sapulcējušies aptuveni 100 000 bēgļu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nometnēs Sīrijā pie Turcijas robežas sapulcējušies aptuveni 100 000 bēgļu, tostarp 35 000, kas šomēnes aizbēguši no Alepo provinces, piektdien paziņojis Turcijas premjerministra vietnieks Jalčins Akdogans.

Bēgļi izmitināti deviņās nometnēs pie pašas robežas, atklāja Akdogans, piebilstot, ka desmitā nometne tiek veidota trīs kilometrus dziļi Sīrijas teritorijā.

Par bēgļiem gādā tādas organizācijas kā Turcijas Katastrofu un ārkārtas situāciju pārvalde (AFAD), Humānās palīdzības fonds (IHH), kā arī starptautiskās organizācijas.

Kopš Sīrijas režīma spēki ar Krievijas gaisa uzlidojumu atbalstu pagājušajā nedēļā sāka ofensīvu Alepo, pilsētu un tās apkārtni pametuši līdz 31 000 cilvēku.

Liela daļa no viņiem devās tieši uz Turcijas robežu cerībā, ka Turcija uzņems viņus pie sevis. Tomēr Turcijas varasiestādes atļāvušas šķērsot robežu tikai slimajiem bēgļiem, lai tie varētu Turcijā saņemt medicīnisko palīdzību.

Akdogans norādīja, ka salīdzinājumā ar ofensīvas pirmajām dienām tagad pie robežām vairs nepulcējas lieli bēgļu pūļi, jo tie izvietoti nometnēs.

ANO un Eiropas Savienība (ES) aicinājušas Turciju atļaut bēgļiem šķērsot robežu, bet Turcija, kas jau uzņēmusi 2,7 miljonus sīriešu, atteikusies to darīt, tā vietā sniedzot humāno palīdzību pāri robežai.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien nosodīja starptautiskās sabiedrības spiedienu, draudot nosūtīt bēgļus uz ES valstīm.

Erdogans uzsvēra, ka starptautiskā sabiedrība pametusi Turciju vienu, saskaroties ar šo humāno traģēdiju, un norādīja, ka neviens nedrīkstētu mācīt Turcijai humānismu.

«Mēs atveram robežas tiem, kas bēg no nāves. Mēs aicinām Rietumus atvērt savu sirdi bēgļiem,» paziņoja Erdogans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu