PVO: Pirmie Zikas vīrusa vakcīnas izmēģinājumi sāksies ne ātrāk kā pēc 18 mēnešiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Pirmie plaša mēroga izmēģinājumi ar vakcīnu pret Zikas vīrusu varētu sākties, ātrākais, tikai pēc 18 mēnešiem, piektdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītāja vietniece.

Viņa atklāja, ka pašreiz dažādās valstīs sākti 15 vakcīnu projekti, no kuriem vakcīnu izstrādē vistālāk tikuši ASV Nacionālais veselības institūts un indiešu uzņēmums «Bharat Biotech».

«Diagnostikas instrumenti tiks izstrādāti daudz ātrāk nekā vakcīna» un būs pieejami jau tuvākajās nedēļās, norādīja PVO vadītāja vietniece, piebilstot, ka tiek pētīta arī profilaktisku medikamentu izmantošana, lai novērstu grūtnieču inficēšanos.

PVO ir izveidojusi starptautisku reaģēšanas vienību, atzīstot Zikas vīrusa izplatību par ārkārtas situāciju veselības jomā.

Ar Zikas vīrusu var inficēties no «Aedes» ģints odu kodieniem, un tas tiek saistīts ar pieaugošu gadījumu skaitu, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, ir piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu