Kerijs draud Krievijai un Asadam ar iebrukumu Sīrijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja oficiālā Damaska, Krievija un Irāna nepildīs vienošanos par uguns pārtraukšanu Sīrijā, tas var novest pie «papildus sauszemes spēku» ievešanas Sīrijā. Tā intervijā televīzijas kanālam Orient sacījis ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs.

«Ja [Sīrijas prezidents Baširs] Asads nepildīs savas saistības, bet irāņi un krievi nepiespiedīs viņu izdarīt to, ko paši solīja..., tad starptautiskās sabiedrības pārstāvji, protams, nesēdēs kā tādi āksti rokas klēpī salikuši un mierīgi noraugoties uz to», tā Kerija teikto citē ziņu aģentūra «Interfakss».

ASV Valsts depratamenta vadītājs pieprasījis, lai Maskava pārtrauc bombardēt tos rajonus, kur ir jāievēro pamiers, un vēlreiz apsūdzējis Krieviju gaisa triecienu veikšanā pret civilajiem objektiem Sīrijā. Kerijs arī iestājās pret «Hezbollah» kaujinieku un Irākas šiītu līdzdalību militārajā konfliktā Sīrijā Bašara al Asada spēku pusē, uzsverot, ka viņiem Sīrijā nav ko darīt un ir nekavējoties jāatgriežas dzimtenē.

Džons Kerijs arī aicināja atrast politisku risinājumu Sīrijas vienotības saglabāšanai. Viņš atzīmēja, ka

ASV stingri nodala Sīrijas opozīciju no teroristiem, pēdējo rindās ieskaitot visus tos, kuri «nogalina cilvēkus, izvēloties savus upurus pēc viņu etniskās vai reliģiskās piederības».

Runājot par Asada nākotni, Kerijs atgādināja ASV un viņu sabiedroto uzskatu, ka miera Sīrijā nebūs iekams viņš netiks atstādināts no amata. «Mēs esam pārliecināti, ka Asadam ir jāizrāda pretimnākšana varas nodošanā, izsludinot un īstenojot brīvas vēlēšanas, kas palīdzēs atjaunot paša valsti», - sacīja ASV Valsts sekretārs.

12.februārī oficiālais ASV Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners paziņoja, ka ASV sagaida no Krievijas gaisa triecienu pārtraukšanu pret Sīrijas opozīciju un Bašara al Asada režīma atbalsta izbeigšanu. Viņš arī uzsvēra, ka Asads maldās, ja uzskata, ka konfliktu Sīrijā var atrisināt ar militāriem līdzekļiem.

3 ways to stop ‘revisionist, militaristic’ Russia

Vēl iepriekš tajā pašā dienā Pentagona šefs Eštons Kārters apsolīja, ka Sīrijas opozīcijai palīdzēs Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu speciālo uzdevumu vienības. Viņš arī informēja, ka Rijāda un Abū Dabī ir nolēmušas no jauna atsākt gaisa triecienus pa islāmistu pozīcijām.

Apvienotie Arābu Emirāti 7.februāri paziņoja, ka ir gatavi ievest sauszemes spēkus Sīrijā, lai cīnītos pret «Islāma valsts» kaujiniekiem.

Vienīgais nosacījums šādai karaspēka ievešanai būtu operācijas īstenošana ASV vadībā.

Apņemšanos nosūtīt sauszemes spēkus uz Sīriju paudušas arī Bahreina un Saūda Arābija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu