ASV pret «Islāma valsti» pielieto Vjetnamas kara laiku lidmašīnas

LETA/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia.org

ASV armija pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» eksperimentālā kārtā sākusi pielietot Vjetnamas kara laiku turbopropelleru lidmašīnas, lai noskaidrotu, vai tās nav efektīvākas cīņā ar nemierniekiem.

Teju 50 gadus vecās lidmašīnas «OV-10 Bronco» izņemtas no konservācijas un tās jau veikušas 120 kaujas misijas pret «Islāma valsts» mērķiem, pavēstīja ASV armijas pārstāvis kapteinis Braients Deiviss.

Eksperimenta mērķis ir noskaidrot, vai tādas lēnas lidmašīnas kā «OV-10 Bronco» nevar labāk atbalstīt sauszemes spēkus kaujās ar nemierniekiem nekā daudz modernākie un dārgākie iznīcinātāji «F-15» un «F-35».

Eksperimenta pamatā ir ideja, ka vecāku lidmašīnu izmantošana sauszemes spēku atbalstam izmaksā lētāk un piloti arī labāk var redzēt un uzbrukt kaujiniekiem. Mūsdienu iznīcinātāji lido pārāk ātri, lai redzētu notiekošo kaujaslaukā un uzbrukumam ir ļoti lielā mērā atkarīgi no tehnoloģijām.

Tikmēr daudz lēnāko «OV-10» piloti var daudz labāk pārredzēt kaujaslauku un redzēt ienaidnieka pozīcijas un tieši uzbrukt kaujiniekiem.

Kā telekanālam CNN pastāstīja atvaļinātais karaflotes pilots Kriss Harmers, 150 miljonus dolāru vērtā iznīcinātāja «F-35» izmantošana pret kaujiniekiem ir tas pats, kas «nopirkt jaunu rolsroisu atkritumu vešanai uz izgāztuvi».

Pē Harmera teiktā, moderna iznīcinātāja lidojuma stunda maksā aptuveni 45 000 dolāru, kamēr viss «Bronco» lidojums var izmaksāt mazāk nekā 5000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu