Kremlis: nolaupītā Savčenko izcietīs viņai piespriesto sodu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Krievijas noziedzīgā režīma nolaupītā Ukrainas kara aviācijas pilote Nadija Savčenko izcietīs viņai piespriesto 22 gadu cietumsodu apsūdzībās par «Krievijas žurnālistu slepkavību», sestdien paziņoja Kremlis, neskatoties uz Ukrainas centieniem panākt vienošanos par ieslodzīto apmaiņu.

«Savčenko situācija ir tik vienkārša un saprotama, cik vien tas iespējams. Savčenko ir notiesātā.. Viņa savu sodu izcietīs,» TV kanāla «TVT» publiskotajos intervijas fragmentos paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Viņš noliedza, ka ir pieņemts jebkāds lēmums par viņas atbrīvošanu vai apmaiņu, neskatoties uz to, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko piedāvājis apmainīt Savčenko pret diviem Ukrainas austrumos aizturētajiem Krievijas karavīriem, kas pašlaik tiek tiesāti Kijevā.

«Citādāku lēmumu var pieņemt tikai valsts vadītājs. Pagaidām nekāda tāda lēmuma nav,» Peskovs teicis intervijā, kas tiks pārraidīta sestdien.

Viņš nosodīja, kā pats izteicās, «rusofobisko histēriju» Rietumos saistībā ar Savčenko lietu, sakot, ka «daudz vieglāk tādas problēmas ir atrisināt klusi».

Peskovs atzina, ka ASV valsts sekretārs un Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers ir runājuši par Savčenko lietu šonedēļ vizītes Maskavā laikā, tomēr viņš noliedza abu ministru komentāros izteikto.

«Kerijs neieradās, lai uz Putinu izdarītu spiedienu Savčenko sakarā,» paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs.

Savčenko spriedums formāli spēkā stāsies 3.aprīlī. Soda izciešanas laiks Savčenko sācies no 2014.gada 30 jūnija, kuru Krievijas varas iestādes uzskata par viņas «aizturēšanas» datumu.

Tiesa Rostovas apgabala Doņeckas pilsētā otrdien atzina Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā. Savčenko piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā, kā arī 30 000 Krievijas rubļu (400 eiro) liels sods.

Viņas lieta izpelnījusies nosodījumu gan no Eiropas Savienības, gan ASV, kas aicināja Savčenko atbrīvot. Viņa pati noliedz savu vainu apsūdzībās un prāvas laikā pieteica vairākus badastreikus, tomēr no iespējas spriedumu pārsūdzēt viņa ir atteikusies.

Krievijas apbruņotie teroristi, Krievijas armijas karavīri un kaujinieki sagūstīja Savčenko 2014.gada 17.jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu