Avoti: Savčenko varētu atbrīvot pret Butu un Jarošenko

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valery Matytsin/TASS/Scanpix

Ukraiņu lidotāja un Augstākās radas deputāte Nadija Savčenko, kurai Krievijas tiesa nule piespriedusi 22 gadus cietumā, varētu tikt apmainīta pret Krievijas pilsoņu grupu, ieskaitot «nāves tirgoni» Viktoru Butu un Konstantīnu Jarošenko, kas izcieš sodu ASV, atsaucoties uz informētiem avotiem, vēsta ziņu aģentūra «Interfax».

«Šobrīd notiek konsultācijas, arī pa konfidenciāliem kanāliem, par iespēju atbrīvo Savčenko apmaiņas ceļā,» sacījis viens no aģentūras sarunbiedriem.

Atbilstoši viņa datiem šajā sarakstā ir ieroču tirgonis Buts un lidotājs Jarošenko, kam piespriesti smagi cietumsodi ASV.

«Viņu vidū ir arī tādi Krievijas iedzīvotāji, kuru darbība parasti īpaši netiek afišēta,» piebildis avots.

Viņš atzinis, ka neredz īpašus šķēršļus, lai pēc tam, kad Savčenko spriedums būs stājies spēkā, šāda apmaiņa varētu notikt.

Par «Nāves tirgoni» dēvētajam Viktoram Butam par nelikumīgu ieroču tirdzniecību ASV piespriesti 25 gadi cietumā, bet Jarošenko par vērienīgas kokaīna kontrabandas gatavošanu - 20 gadi cietumā.

«Interfax» publikācijā nekas netiek minēts par Krievijas karavīriem, kas tika aizturēti kauju gaitā Luhanskas apgabalā. Iepriekš izskanējuši minējumi, ka Savčenko varētu apmainīt pret viņiem.

Savčenko advokāts Marks Feigins skaidrojis, ka šāda apmaiņa nevar notikt Minskas līgumu ietvaros, jo tad Krievijai būtu jāatzīst, ka tā Donbasa konfliktā ir viena no iesaistītajām pusēm.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Krievijas tiesa 22.martā atzina Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā. Savčenko piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā, kā arī 30 000 Krievijas rubļu (400 eiro) liels sods.

Viņas lieta izpelnījusies nosodījumu gan no Eiropas Savienības, gan ASV, kas aicināja Savčenko atbrīvot. Viņa pati noliedz savu vainu apsūdzībās un prāvas laikā pieteica vairākus badastreikus, tomēr no iespējas spriedumu pārsūdzēt viņa ir atteikusies.

Krievijas apbruņotie promaskaviskie kaujinieki sagūstīja Savčenko 2014.gada 17.jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu