Vēsturiski kadri no karalienes Elizabetes II dzīves: viņai šodien 90

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas karaliene Elizabete II šodien svin savu 90. dzimšanas dienu. Viņa tronī atrodas jau 63 gadus.

Interesanti, ka karalienei ir veselas divas dzimšanas dienas svinības gadā. Tas tādēļ, ka īstā dzimšanas diena, kas ir 21. aprīlī, tiek svinēta šaurā lokā ģimenē. Taču, ņemot vērā karalienes statusu un popularitāti sabiedrībā, jau ierasts rīkot arī publiskās dzimšanas dienas svinības, kuru laikā notiek arī svētku parāde. Šīs publiskās svinības ik gadu tiek rīkotas kādā no jūnija sestdienām.

Fakti no karalienes Elizabetes II dzīves:

Elizabete II dzimusi 1926.gadā un 1952.gadā tika kronēta par karalieni.

Karalienei un viņas vīram princim Filipam ir četri bērni.

Pagājušajā gadā Elizabete II piedalījās 393 pasākumos, tostarp devās valsts vizītēs uz Maltu un Vāciju.

Pagājušā gada septembrī Elizabete II kļuva par visilgāk valdījušo britu monarhu, atņemot šo rekordu karalienei Viktorijai.

Slavena ar «stoicisko stāju»

Karaliene starptautiski visvairāk pazīstama ar savu stoicismu karalisko skandālu gūzmas ēnā, kā arī ar saviem krāsainajiem tērpiem.

Elizabete II kļuva par karalieni, kad nomira viņas tēvs Džordžs VI, kurš valdīja Lielbritānijā Otrā pasaules kara laikā. Viņa stostīšanās jaunībā bijusi iedvesmas avots Oskara balvas saņēmušajai filmai «Karaļa runa».

Laiks, kuru karaliene pavadījusi tronī, tiek skaitīts no viņa nāves brīža 1952.gada 6.februārī plkst.1 pēc vietējā laika, kad Džordžs VI pēdējo reizi tika redzēts savas guļamistabas logā mājā Anglijas austrumos.

Karaliene ir valdījusi laikā, kad Apvienotās Karalistes ietekme pasaulē pakāpeniski mazinājās, jo daudzas no tās agrākajām kolonijām kļuva neatkarīgas, auga dzīves līmenis un iestājās digitālais laikmets.

Piedzīvojusi smagus satricinājumus karaliskajā ģimenē

Viņa vadījusi monarhiju arī cauri pēdējā laika satricinājumiem, tostarp trīs viņas bērnu laulību izjukšanai un sabiedrības dusmām par viņas reakciju uz princeses Diānas nāvi 1997.gadā, kura tiek uzskatīta par vēsu.

Kopš tā laika karaliskā ģimene centusies parādīt sevi kā ciešāk saistītu ar sabiedrību.

Lēmumu vainagoja ļoti populārās karalienes mazdēla prinča Viljama 2011.gada laulības ar vienkāršo ļaužu pārstāvi Keitu Midltoni un viņu divu bērnu prinča Džordža un princeses Šarlotes piedzimšana.

Lielākā daļa karalienes pavalstnieku ir viņas fani.

Uzņēmuma «YouGov» aptauja liecina, ka Elizabete II joprojām ir visvairāk apbrīnotā sieviete Apvienotajā Karalistē,

krietni apsteidzot otrās vietas ieguvēju aktrisi Džūdiju Denču.

Pēdējos gados karaliene daudzus savus pienākumus nodevusi jaunākajiem karaļnama locekļiem, bet nekas neliecina, ka viņa grasītos atteikties no valdīšanas.

Mielosies ar īpašu kūku

Britu karaliskajai ģimenei tuvi avoti atklāj, ka karaliene dzimšanas dienu arī šogad svinēs Vindzoras pilī kopā ar ģimeni.

Viņa mielosies ar kūku, ko speciāli viņai pagatavojusi un personiski pasniegs Lielbritānijā populārā televīzijas šova «Great British Bake Off» uzvarētāja musulmaniete Nadija Džamira Husaina.

Ģimenes locekļu vakariņas speciāli karalienes dzimšanas dienai organizē viņas dēls princis Čārlzs, bet piektdien karalieni apsveiks ASV prezidents Baraks Obama, kurš atradīsies vizītē Londonā.

Jaunākā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka 70% britu vēlas karalienes palikšanu tronī, cik ilgi vien iespējams.

Tas ir augstākais rādītājs kopš 1981.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu